دومین بانک شیر شمال شرق کشور در نیشابور افتتاح شد
دومین بانک شیر شمال شرق کشور در نیشابور افتتاح شد
خاتون شرق - دومین بانک شیر شمال شرق کشور با عنوان «بانک شیر حضرت علی اصغر(ع)» روز یکشنبه در مرکز آموزشی، پژوهشی و درمانی حکیم نیشابور افتتاح شد.

دومین بانک شیر شمال شرق کشور با عنوان «بانک شیر حضرت علی اصغر(ع)» روز یکشنبه در مرکز آموزشی، پژوهشی و درمانی حکیم نیشابور افتتاح شد.
دکتر مجید درّودی رییس دانشگاه علوم پزشکی نیشابور اظهار کرد: تاسیس این بانک شیر که دوازدهمین بانک شیر در کشور محسوب می شود با اعتبار ۱۰ میلیارد ریال تجهیزات با کمک خیّرین سلامت در مرکز آموزشی، پژوهشی و درمانی حکیم صورت گرفت.
وی گفت: نجات زندگی نوزادان زودرس، نوزادان متولد شده با وزن پایین، نوزادان متولد شده پرخطر در بخش مراقبت های ویژه و نوزادان محروم از شیر، ترویج و حمایت از تغدیه با شیر مادر، کمک به خانواده های نوزادان پر خطر و کاهش بار مالی خانواده ها و‌ سیستم درمانی را از جمله اهداف تاسیس این بانک شیر است و در آینده اهمیت و ضرورت بانک شیر به اندازه بانک خون خواهد بود چرا که در راستای اهداف افزایش و حفظ جمعیت و کاهش گسترش بیماری ها عامل موثری است.
حجت الاسلام والمسلمین حاج آقای یعقوبی امام جمعه نیشابور نیز در این مراسم با تاکید بر ضرورت تغذیه با شیر مادر گفت: تغذیه نوزادان با شیر مادر یکی از نیازهای زندگی روزمره است که نه تنها بعد جسمی، بلکه تامین کننده نیاز روانی و انتقال مهر و عطوفت از مادر به نوزاد است.

تاسیس بانک شیر با هدف تامین شیر مادر برای نوزادان نارس و محروم از شیر مادر
رئیس بخش NICU و بانک شیر حضرت علی اصغر(ع) نیشابور در مراسم افتتاح اولین بانک شیر شهر نیشابور گفت: نوزادانی که در بخش مراقبت های ویژه بستری هستند نوزادانی هستند که از مادران پرخطر متولد شده اند؛ مادرانی که زایمان های زودرس داشته اند و یا نوزادانی چند قلو به دنیا آورده اند.
دکتر نسیم پورعلی زاده در ادامه بیان کرد: با توجه به اهمیت سیاست های فرزندآوری و جوانی جمعیت ما به عنوان متولیان حوزه سلامت مسئول هستیم تا شرایط مناسبی را برای مادران و نوزادان فراهم کنیم. متاسفانه این مادران به دلیل شرایط خاصشان جهت تغذیه نوزادان شیر ندارند و به همین منظور بانک های شیر تاسیس می شوند تا شیر مادر را برای این نوزادان فراهم نمایند. در همین خصوص علاوه بر بحث تغذیه نوزادان آنچه بر اهمیت تاسیس بانک شیر می افزاید افزایش تعداد باروری، بالا رفتن ریسک بارداری های پرخطر و زایمان های زودرس است که به تبع آن بستری نوزادان در بخش مراقبت های ویژه افزایش خواهد یافت.
وی اظهار کرد: یکی از شاخص های توسعه، شاخص مرگ و میر نوزادان است که با تاسیس بانک شیر به دنبال کاهش مرگ و میر نوزادان در کنار کاهش عوارض بستری نوزادان در بخش مراقبت های ویژه (NICU) هستیم. این مهم با تغذیه این نوزادان با شیر مادر امکان پذیر بوده و در کاهش طول دوره بستری، جلوگیری از ابتلا به عفونت ها و کاهش عوارض دوره بستری بسیار حائز اهمیت است.
وی فزود: امیدواریم در فاز بعدی بتوانیم علاوه بر تغذیه نوزادان بخش مراقبت های ویژه، شیر مادر را در تمامی بخش های شهرستان نیشابور توزیع نماییم چراکه مادرانی را داریم که به دلیل بیماری و یا مصرف داروها مجبور به تغذیه فرزندانشان با شیر خشک هستند. این امر به سلامت و اقتصاد خانواده و شهرستان کمک شایانی کرده و با جایگزینی شیر مادر به جای شیر خشک، خطر بیماری های عفونی این نوزادان کاهش خواهد یافت.
دکتر پور علی زاده در پایان گفت: متاسفانه تاکنون امکان تهیه شیر از بانک شیر مشهد مهیا نبود و این نوزادان با شیر خشک تغذیه می شدند که با توجه به تعداد تولدها و تجهیزاتی که در بخش مراقبت های ویژه نوزادان در این شهر موجود است تاسیس آن در شهرستان نیشابور، یک امر ضروری بود و خوشبختانه اتفاق افتاد.
رییس بانک شیر حضرت علی اصغر(ع) از مراکز زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی نیشابور در این خصوص گفت: این مرکز در مجاورت بخش مراقبت‌های ویژه نوزادان بیمارستان حکیم نیشابور تاسیس و تجهیزات آن با اعتبار ۱۰ میلیارد ریال به وسیله خیّرین سلامت تامین شده است.
دکتر نسیم پورعلیزاده با بیان این که با راه‌اندازی این بانک شیر برای ۱۰ نفر شامل ۲ نفر مستقیم و هشت نفر غیر مستقیم اشتغال ایجاد شده است افزود: امید است در این مرکز بتوانیم با تلاش و پیگیری همکاران و مادران اهدا کننده در بانک شیر ماهانه بیش از ۱۰۰ لیتر شیر اهدایی ذخیره کنیم.
وی با بیان این که هم اکنون ۱۱ بانک شیر در مراکز استان‌های کشور فعال هستند افزود: بانک شیر حضرت علی اصغر(ع) نیشابور به عنوان دوازدهمین بانک شیر در کشور و نخستین بانک شیر در سطح شهرستان‌های کشور و در استان خراسان رضوی دومین بانک شیر پس از بانک شیر دانشگاه علوم پزشکی مشهد به شمار می‌رود.
رییس بخش مراقبت‌های ویژه نوزادان در بیمارستان حکیم نیشابور گفت: نجات زندگی نوزادان زودرس، نوزادان متولد شده با وزن پایین، نوزادان متولد شده پرخطر در بخش مراقبت‌های ویژه و نوزادان محروم از شیر، از جمله اهداف تاسیس این مرکز است.
پورعلیزاده افزود: ترویج و حمایت از تغدیه با شیر مادر، کمک به خانواده‌های نوزادان پر خطر و کاهش بار مالی خانواده‌ها و سیستم درمانی از دیگر اهداف تاسیس بانک شیر در مرکز آموزشی، پژوهشی و درمانی حکیم نیشابور به شمار می‌رود.
وی با بیان این که نوزادان نارس و بستری شده در بخش مراقبت‌های ویژه نوزادان بیمارستان این شهرستان در اولویت اهدای شیر هستند ادامه داد: در صورت فراهم شدن سایر امکانات ما می‌توانیم شیر مادر را برای نوزادان مادرانی که به دلیل بیماری و مصرف بعضی از داروها که نمی‌توانند نوزادشان را از شیر خود تغذیه کنند از بانک شیر تامین کنیم.
وی گفت: در بانک شیر پس از حصول اطمینان از سلامت مادران اهدا کننده و شیراهدایی، شیر در ظروف استریل شده و در دستگاه پاستوریزه قرار می‌گیرد و بعد از انجام مراحل پاستوریزاسیون کشت مجدد شیرها انجام می شود و برای اهدا به نوزادان نیازمند شیر آماده می شود.
پورعلیزاده افزود: از مادران دارای فرزند شیرخوار کمتر از یک سال که شیر مازاد دارند می خواهیم برای تامین شیر نوزادان نیازمند شیر در امر خیر و خداپسندانه اهدای شیر مشارکت کنند.
این مراسم با حضور خیّرین سلامت، مسوولان دانشگاه علوم پزشکی، امام جمعه و رییس اداره آموزش و پرورش شهرستان نیشابور برگزار شد.

در خانه بمانید و اهداکننده شیر خود باشید
مسئول اجرایی بانک شیر دانشگاه علوم پزشکی مشهد در مراسم افتتاح اولین بانک شیر شهرستان نیشابور با بیان اینکه بانک شیر یک موسسه خیرخواهانه، عام المنفعه و بدون سودرسانی مالی است؛ در خصوص شیوه جمع آوری شیرهای مادران گفت: «در خانه بمانید و اهدا کننده شیر خود باشید».
فاطمه شاعر مقدم در ادامه افزود: شیر مازاد مادران توسط رانندگان بانک شیر با ظرف های یک بار مصرف جمع آوری می شود؛ سپس در فرایند پاستوریزاسیون و در آزمایشاتی که روی شیرها انجام می شود، شیر به صورت استریل بسته بندی می شود و در اختیار نوزدان نارس و محروم از شیر مادر قرار می گیرد.
وی ادامه داد: پیش از جمع آوری شیر در بانک شیر از مادران اهدا کننده شیر، آزمایشاتی از قبیل آزمایش ایدز و هپاتیت گرفته می شود تا اطمینان حاصل شود که شیر امن و مناسب است. در ادامه ی فرایند برای مادران پرونده تشکیل و آموزش های لازم جهت ذخیره سازی شیر داده می شود. در بانک شیر، آزمایشات لازم بر روی شیرها انجام می گیرد و در صورت نبود مشکل، شیرها وارد مرحله پاستوریزاسیون می شوند و در نهایت در اختیار نوزادان نارس و محروم از شیر مادر قرار می گیرند.
وی خاطرنشان کرد: تاکنون در تنها بانک شیر شمال شرق کشور حدود ۳ هزار و ۴۵ لیتر شیر جمع آوری و پاستوریزه شده که تماما به مصرف بیش از یک هزار و ۶۴۰ نوزاد رسیده است که با این اقدام توانستیم از ابتلای نوزادان به عفونت های روده ای و مرگ و میر به دنبال مصرف شیر خشک جلوگیری کنیم.
وی با اشاره به اینکه اطلاع رسانی از طریق رسانه ها و مراکز بهداشتی و درمانی صورت می گیرد گفت: در حال حاضر ۱۱ بانک شیر در سطح استان های کشور داشته ایم و نزدیک ترین بانک شیر به بانک شیر نیشابور، بیمارستان ام البنین مشهد بوده است که اکنون این افتخار را داریم که بانک شیر را در نیشابور نیز داشته باشیم.