به قلم سعید صفارائی / تفاوت و شباهت پدیده شهرت و اعتبار در نحوه به دست آوردن و از دست دادن آن است شهرت میتواند یک شبه حاصل شود و به همان سرعت هم از بین برود اما اعتبار یک خبرنگار حاصل سالها تلاش و پشتکار در تهیه و انتشار اخبار صحیح با رعایت همه موازین حرفهای و اخلاقی است اما آن هم میتواند یک شبه با انتشار یک خبر نادرست یا تاخیر در انتشار یک خبر درست بر باد رود.
شهرتی که یک خبرنگار یا رسانه با انتشار یک خبر خاص بدست میآورد لزوما موجب اعتباربخشی به او در نگاه مخاطب نمیشود زیرا اعتبار فراتر از شهرت است و در دایره اطمینان و اعتماد مخاطب قرار میگیرد که بدست آوردن آن به راحتی امکانپذیر نیست و به همین خاطر یک خبرنگار حرفهای هیچگاه اعتبارش را فدای مصالح حزبی و جناحی و حکومتی نمیکند و در جایگاه بیطرفی فقط به انتشار سالم اخبار توجه دارد.
تا به امروز درست سه ماه از انتشار نخستین خبرها درباره مسمومیت سریالی دانشآموزان دختر در مدارس میگذرد و این موضوع در سایه ضعف اطلاعرسانی کمکم شکل بحران به خود گرفته و سناریوهای مختلفی برای آن مانند مسمومیت، عامل محرک، هیستری جمعی و شیطنت با اهداف مختلف مطرح شده است.
در نتیجه به سکوت کشاندن رسانههای داخلی و دور نگه داشتن خبرنگاران از ابعاد این ماجرا مسمومیت سریالی دانشآموزان دختر به تیتر یک رسانههای خارجنشین تبدیل شد تا در غیبت رسانههای داخلی یکهتاز این میدان باشند.
در بخش روزنامهنگاری با گسترش دامنه این حوادث به سطح ۶استان در کشور سطح این سوژه خبری از جنایی به تروریستی تغییر یافت و مراجع خبری هم در رابطه با این موضوع برای خبرنگاران به طور مستقیم نهادهای عالی امنیتی کشور هستند و روال کار این نهادها برای این گونه موارد در هر مرحله از رسیدگی و دریافت نتایج بیشتر معطوف به صدور بیانیه بوده تا برگزاری نشست خبری.
حساسیت بالای جامعه نسبت به این حوادث به خاطر هدف قرار گرفتن دانشآموزان دختر و شدت گرفتن گمانهها درباره عوامل این حوادث که آن را به گروه های تندرو مذهبی نسبت میدهند بر حساسیت این موضوع افزوده و تنها راه برای کاهش نگرانی والدین دانشآموزان در سراسر کشور و
التهاب جامعه اطلاعرسانی شفاف و سریع است که طی سه ماه گذشته مورد توجه قرار نگرفت.
شوربختانه هفته گذشته سریال شوم مسمومیت دانشآموزان دختر به نیشابور هم رسید و ۲مدرسه دخترانه هدف این حملات تروریستی قرار گرفت.
در این ۲حادثه سرعت عمل خبرنگاران نیشابور با وجود عدم پاسخگویی اورژانس و نیروی انتظامی موجب جلوگیری از انتشار اخبار نادرست و شایعههایی شد که در اینگونه موارد با ارسال یک عکس یا فیلم به سرعت در فضای مجازی منتشر شده و موجب التهاب جامعه میشود اما نکته تاسفبار نحوه برخورد مسئولانی بود که به جای مدیریت بحران خود بحران آفرین بودند و با برخوردهای شتابزده و احساسی مانع از انجام وظیفه خبرنگاران میشدند.
در این نوع حوادث همواره اعتبار رسانهها و خبرنگاران قربانی فقر سواد رسانهای مسئولان و مدیرانی میشود که تلاش میکنند در پوشش نگاه امنیتی ضعف و ناکارآمدی خود را پنهان کنند و در این راه با فرافکنی و مقصر جلوه دادن خبرنگاران موجب تشویش اذهان عمومی میشوند و تاوان همه ناکارآمدیها از جیب ملتی پرداخت میشود که به خاطر همان مسئولان مرجعیت رسانهشان از داخل به خارج کشور کوچ کرده است.
یکی از قربانیان حوادث مسمومیت سریالی دانشآموزان در سه ماه گدشته خبرنگارانی بودند که طعم تلخ توهین و بدرفتاریها را در جریان کسب و تولید خبر به جان خریدند تا نه برای شهرت بلکه برای حفظ اعتبارشان نزد مردم و روشن نگه داشتن چراغ رو به خاموشی رسانه اخبار سالم و صحیح به مردم برسانند.
تا آنجا که به یاد دارم و به احتمال قریب به یقین هم چنین است هیچگاه مدیر یا مسئولی به خاطر عدماطلاع رسانی و اطلاعرسانی دیرهنگام در جریان این نوع حوادث که افکار عمومی را با بحران مواجه میکند مورد پیگیری قانونی و محاکمه قرار نگرفته است اما با توجه به حوادث اخیر وقت آن نرسیده که برای این موارد جرم انگاری شده و به شدت با این اشخاص برخورد شود؟
اعتبار خبرنگاران زیر تیغ مسئولان
برچسب ها
اولین زن سکاندارِ دانشگاه علوم پزشکی در دولت چهاردهم
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی نیشابور منصوب شد
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی نیشابور منصوب شد
خاتون شرق - دکتر محمدرضا ظفرقندی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در حکمی دکتر غزاله دوست پرست را به عنوان سرپرست دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی نیشابور، منصوب کرد.
آنقدر که مدرسه استعداد کشته، پراید نکشته
خاتون شرق - جمله «آنقدر که مدرسه استعداد کشته، پراید نکشته» این روزها بیش از یک ضربالمثل ساده است؛ روایتی تلخ از واقعیتی که سالهاست گریبانگیر نظام آموزشی ایران شده است. مدارس ما که روزگاری قرار بود مکانی برای شکوفایی استعدادها باشند، امروز به کارخانههای تولید انبوه دانشآموزان کنکوری تبدیل شدهاند. دانشآموزانی که همگی، صرف نظر از علایق و تواناییهایشان، در یک مسیر از پیش تعیین شده حرکت میکنند.
شروع پاییز با جشنواره رکوردشکنیهای رنگارنگ در فولاد خراسان
خاتون شرق - بزرگترین فولادساز شرق کشور از همین اولین ماه پاییز ۱۴۰۳ در حالی تولید خود را پس از ماهها چالش تامین برق شروع کرد که نشان داد برای شمارش جوجهها منتظر آخر پاییز نیست و با ثبت همزمان ۴ رکورد ماهانه تولید، عزم و همت کارکنانش جزم است که بخش زیادی از فرصت از دست رفته تولید به خاطر کمبود برق در تابستان را جبران کنند.
ثبت دیدگاه
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.