نیشابور روح ایران است / به زودی کاوش‌های باستانی در نیشابور آغاز می‌شود
نیشابور روح ایران است / به زودی کاوش‌های باستانی در نیشابور آغاز می‌شود
خاتون شرق- همزمان با ۲۵ فروردین ماه روز ملی عطار نیشابوری آرامگاه این عارف بلند آوازه با حضور وزیر میراث‌فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، مشاور وزیر ارشاد و رئیس انجمن مفاخر ایران، استاندار خراسان رضوی و جمعی از مسئولین کشوری و استانی گلباران شد.

همزمان با ۲۵ فروردین ماه روز ملی عطار نیشابوری آرامگاه این عارف بلند آوازه با حضور وزیر میراث‌فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، مشاور وزیر ارشاد و رئیس انجمن مفاخر ایران، استاندار خراسان رضوی و جمعی از مسئولین کشوری و استانی گلباران شد.
وزیر میراث‌فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در این‌ مراسم گفت: نیشابور سرزمین رمز و رازها است و هنوز نتوانسته ایم رمز و راز های این شهر را به جهانیان معرفی کرده و نشان دهیم.
سید رضا صالحی امیری با بیان اینکه همه افتخار می کنیم که دراین سرزمین زیست می کنیم و نفس می کشیم افزود: تمام این جغرافیا در دلش رمز و راز است.
وی بیان‌کرد: نیشابور تنها شهرستان کشور است که بیش از ۴ هزار و ۶۰۰ هکتار عرصه میراثی و
تنها شهر ایران است که ۱۱ هزار و ۳۰۰ هکتار عرصه تاریخی و میراثی دارد و باید تمام ظرفیت و توان خود را بسیج کنیم تا لایه های مختلف این شهر را کاوش کنیم و به مردان و زنان و ایرانیان و جهانیان عرضه کنیم.
وی افزود: اگر در گذشته مسئولین تلاش می کردند تصویر زیبای نیشابور را آنگونه که هست به ایران و دنیا عرضه کنند هم اکنون می دیدید چگونه سیل گردشگران به این شهر سرازیر می شوند.
وی با بیان اینکه نیشابور یک جغرافیا یا ماشین و جاده و آهن‌ نیست گفت: نیشابور یک فرهنگ، یک تمدن و روح ایران زمین است.
وزیر میراث فرهنگی گفت: مبادا دچار خطای محاسباتی شویم و این شهر را در حریم کالبد یک جغرافیا محدود کنیم که این یک ظلم بزرگ به نیشابور است.
صالحی امیری اظهار کرد: بیش از ۴ هزار و ۳۰۰ تن از مشاهیر ایران زمین در این جغرافیا خوابیده اند که سرمایه ای بارزش به حساب می آیند و این ذخایر از ذخایر بانک مرکزی با ارزش تر هستند.
وی گفت: امروز از عطار سخن می گوییم، عطار یک شخص نیست بلکه روح پویای ایران زمین است.
وی ادامه داد: در تاریخ ایران، اسلام و ایران در کنار هم قرار گرفته اند و هر دوی آن ها غرور آفرین هستند. مردم ما هم اربعین و عاشورا را قدر می دانند و هم هچ‌چهارشنبه سوری و ۱۳ بدر و نوروز را ارج می نهند که این موضوع یعنی در تاریخ هیچ گونه تعارضی بین این دو مورد نداشته ایم.
وی اظهار کرد: به بدخواهان نیشابور و کسانی که حرف های گزافه و غلط می زنند باید بگوییم نیشابور همچون خورشید تابناکی است که به ایران و جهان نور و حیات می دهد.
وی ادامه داد: مشاهیر، شهدا، شعرا و عرفا همگی جایگاه دارند و از این بالاتر این شهر متعلق به ثامن الحجج بوده است و چه افتخاری از میزبانی این حضرت بالاتر است.
وی گفت: نیشابور یک شهر نیست بلکه یک سرزمین مقدس است و باید تقدس آن حفظ شود.
وی با بیان اینکه باید به دانشجویان و دانش آموزان و همگان آموزش دهیم که به زندگی در این جغرافیا افتخار کنند افزود: صادقانه بگویم من هم دلبسته نیشابور هستم.
وی اظهار کرد: این شهر روح و روان دارد و با انسان صحبت می کند. کجایند مشاهیر این سرزمین و چرا آن ها در سر زمین های دیگر تکرار نمی شوند؟ هزاران تن از مشاهیر در دل این سرزمین هستند و جای جای آن مقدس است و باید آن را ارج نهیم.

کاوش های باستان شناسی پس از سال ها در نیشابور انجام می شود
وزیر میراث فرهنگی گفت: به مردم نیشابور وعده می دهیم همه توانمان را بسیج کنیم تا خورشید نیشابور در ایران و جهان بدرخشد زیرا نمی توانیم از تمدن ایران سخن بگوییم ولی از نیشابور صحبت نکنیم و نیشابور روح زنده ما است.
وی ادامه داد: رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی را به نیشابور فرستادیم و یک هیاتی از مورخین و باستان شناسان در نیشابور گرد هم‌خواهند آمد تا کاوش و باستان شناسی و تحقیقات را در این شهر آغاز کنند و بخشی از رازهای ناگفته و ناشناخته این شهر برای جهانیان بازگو شود و مردم نیشابور در سال ۱۴۰۴ شاهد اتفاقات خوبی خواهند بود
وی بیان کرد: در تقویم کشور ۳ روز برای نیشابور است که متعلق به عطار و خیام و ورود امام رضا است و کمتر شهری در کشور این ظرفیت تاریخی را در دل خود دارد. مبادا عده ای ناآگاه و جاهل تفرقه ایجاد کنند و بخواهند بین ایرانیت و اسلامیت تفرقه ایجاد کنند.
وی گفت: بیش از ۳۶ میلیون ایرانی در نوروز سفر کرده اند که شامل ۱۱ میلیون خانواده و ۴۰ درصد مردم ایران می شوند و مقصد اول آن ها خراسان رضوی بوده است و هم به امام رضا و هم به نیشابور دل بسته اند. مردم ما هم به تخت جمشید هم به شاهچراغ ارادت دارند. هم به فردوسی احترام می گذارند و هم به عطار و خیام احترام می گذارند و تمام این ستارگان گرد خورشید امام رضا(ع) هستند. خراسان یک استان و نیشابور یک شهرستان نمی نامیم ما می گوییم قطب فرهنگ و تمدن ایران زمین در این جغرافیاست.

مسیر ورود علویان جهان به نیشابور هموار می شود
وی ادامه داد: در حال پیگیری برای ورود علویان ترکیه به نیشابور هستیم. ان ها تقاضا دارند سفر به نیشابور را برای آن ها هموار کنیم. علویون ۲۰ میلیون در ترکیه و ۴۰ میلیون در تمام کشورها هستند. با هر مقامی از ترکیه صحبت کردم از نیشابور و حاج بکتاش ولی صحبت کردند و عاشق این سرزمین اند. روزی را خواهید دید در این شهر که آثار تمدنی و مشاهیر این شهر را زیارت کنند.همچین وزیر فرهنگ و ارشاد در پیامی که توسط محمود شالویی مشاور وزیر و رئیس انجمن مفاخر ایران در مراسم‌ قرائت شد گفت: ۲۵ فروردین، روز بزرگداشت شیخ فریدالدین عطار نیشابوری، شاعر، عارف و روایت‌پرداز سترگ عرفان ایرانی ـ ‌اسلامی، فرصتی است مغتنم برای تأمل دوباره در میراثی که از ژرفای دل سوخته و جان شوریدۀ این مرد الهی به یادگار مانده است؛ گنجینه‌ای که هم‌چون چشمه‌ای زلال، هم‌چنان در دل کویر تشنگی‌های انسان معاصر، جوشان و نوشان است.
عطار، این نگین حکمت و عرفان، با نَفَسی قدسی، رازهای ناگفتۀ جان آدمی را در قالب روایت‌ها و حکایاتی سرشار از معنا و تمثیل، به تصویر کشید.
در «منطق‌الطیر» پرواز بلند مرغان طالب حقیقت، حکایت سالکان راه است که از خود عبور می‌کنند تا به سیمُرغ وجودی خویش برسند و در «تذکرهالاولیاء» جان‌های سوخته‌ای را به تصویر می‌کشد که به مهر الهی سوخته‌اند و در جذبۀ حقیقت، فنا یافته‌اند.
آثار عطار نه­ تنها گنجینه‌ای از حکمت و شهود عرفانی‌اند، بلکه میراثی هستند که نیاز امروز ما را به معنا، همدلی، و بازگشت به اصل انسانی خویش یادآور می‌شوند. در روزگاری که بشر گرفتار هیاهوی بی‌قرار ظواهر و دغدغه‌های پراکندۀ جهان مادی است، روایت‌های عطار، راهی است به سوی بازگشت به ساحت روح، تأمل در خویشتن و جست­‌وجوی حقیقتی فراتر از دیده‌ها و شنیده‌ها.
وظیفۀ ما امروز، نه­ تنها بزرگداشت نام و مقام این ستارۀ تابناک فرهنگ ایرانی ـ ‌اسلامی است، بلکه تعهدی است به بازخوانی اندیشه و پیام او با زبان روز، برای نسل امروز و فردا. در این راه، نقش نهادهای فرهنگی، علمی و آموزشی، به‌ویژه در شهر نیشابور که زادگاه این حکیم وارسته است، ارزنده و بنیادین است.
از مسئولان فرهیختۀ استان و شهر فرهنگی و ادبی نیشابور انتظار می‌رود که در پاسداشت این میراث جهانی، با عزمی راسخ و نگاهی فرهنگی و آینده‌نگر و با همفکری و همراهی طبقات ارجمند فرهنگی و ادبی و مشارکت جوانان جویای اندیشه‌های معرفتی زمینۀ گسترش مطالعات عطارشناسی، تقویت زیرساخت‌های فرهنگی و تولید آثار هنری و پژوهشی مبتنی بر رأی و نظر این حکیم متأله را فراهم آورند.
باشد که به همت مردم فرهنگ‌دوست و کارگزاران متعهد، نیشابور همچنان خاستگاه نور، دانایی و عرفان و ادب باقی بماند و نام عطار، در دل و جان آیندگان، با طراوت و به بلندای ابدیت بدرخشد.