محسن بکاییان- کارشناس منابع آب
کم آبی و خشکسالی، یک واقعیت اقلیمی و جغرافیایی کشور ایران بشمار می رود. شرایط اقلیمی و جغرافیایی حاکم بر فلات ایران تا حدود زیادی با نوع ساختار سیاسی، اجتماعی و اقتصادی که در ایران به وجود آمدند ارتباط مستقیم پیدا می کند. در سال های اخیر این واقعیت تلخ، جمعی از جامعه شناسان برجسته ایرانی را بر آن واداشته تا در کنار ریشه یابی سایر علل و عوامل موثر برعقب ماندگی ایران، به موضوع مهم آب و نظام های مدیریتی منابع آبی و نقش تاثیرگذار آن برشکل-گیری ساختارهای اجتماعی، سیاسی و اقتصادی پرداخته و شرایط حال حاضر ایران در جایگاه منطقه ای و بین المللی آن را مورد نقد قرار داده اند.
کتاب «ما چگونه ما شدیم» اثر بی بدیل صادق زیباکلام استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران است.
این کتاب را میتوان یکی از شاخصترین آثار در حوزه جامعه شناسی ایران پس از انقلاب اسلامی دانست (به نقل از گاردین). این کتاب که نخستین بار در سال ۱۳۷۷ منتشر شد هم اینک به چاپ ۳۴ ام رسیده است. نقدهای زیادی بر کتاب فوق نوشته شده که البته بخشی از آن در انتهای آن، به همراه پاسخی بر نقد از سوی نویسنده اثر آورده شده است.
در فصل دوم این کتاب با عنوان «ایران چگونه جایی است؟» نویسنده اثر در تلاش است ضمن بررسی و ریشه یابی نقش شرایط اقلیمی حاکم بر ایران بعنوان یک عامل محدود کننده و از علل اصلی عقب ماندگی آن، تاثیرات اقلیم کم آب و خشک این سرزمین را در شکل گیری این ساختار پیچیده، تحلیل و تبیین نموده و به یکی از هزاران دلیلی که چرا جامعه ایرانی از قافله پیشرفت عقب مانده است و نمیتواند جایگاهی شایسته خود در جامعه جهانی به دست آورد، پرداخته است.
شاید اولین سوالی که ذهن هر خواننده را از تیتر مقاله « رد پای آب در میان علل عقب ماندگی ایران» به خود مشغول کند این است که الف)-آیا اساساً ایران کشوری عقب مانده است؟ و ب)- اگر چنین است آنگاه نقش و تاثیر موجودیت منابع آبی به عنوان بزرگترین عامل محدود کننده آن اقلیم کجا و به چه مقدار است؟ این دو سوال بخصوص سوال اول موضوع پرداخته شده در فصول اولیه کتاب است و تلاش کرده به آن پاسخ دهد.
به اعتقاد نویسنده اثر، این پرسش اساسی همیشه باقیست که آیا واقعا ایران کشوری عقب مانده است یا نه؟
به عبارتی حکایت گری کتاب «ما چگونه ما شدیم» به تعبیری تلاش در جهت پاسخ به دو پرسشی است که از یک سابقه ۲۰۰ ساله برخوردار است. اول اینکه ما چرا عقب مانده ایم و دو اینکه صرف نظر از آنی که اسباب و علل عقب ماندگی کشور چه بوده، راه برون رفت از این عقب ماندگی کدام است؟
در این اثر به منظور بررسی موضوع عقب ماندگی یا به اصطلاح مودبانه تر «توسعه نیافتگی» ، به جای روش معمول و متداول معلول نگری و معلول نگاری، به علت جویی و ریشه یابی مسِله پرداخته و به جای مقصر شمردن دیگران اعم از اعراب، شرق، غرب، استعمار، خارجی ها و… به خود ایران و کالبدشکافی آن به لحاظ تاریخی آن نظر دارد. زیبا کلام پیامدهای زیانبار عملکرد استعمار در دو قرن اخیر را «غسل تعمید نداده» و نفی نمی کند اما مصیبت استعمار را معلول ضعف و عقب ماندگی ما دانسته است.
تفکر رایج در مورد مسله عقب ماندگی اینست که این پدیده بلایی بوده که از بیرون بر سر ما وارد آوردند و به سخن دیگر ما را ما کردند. استعمار، امپریالیسم، شاهان فاسد، رجال سر سپرده و غرب پیشه، جملگی دست به دست هم دادند و اسباب عقب ماندگی ما را فراهم آوردند اما اگر قایل به این باشیم که «ما، ما شدیم» و نظریه «ما شدن» را بپذیریم در این صورت بحث عقب ماندگی تبدیل می شود به این بحث که ما چگونه ما ماندیم. سوال این می شود که برای ریشه یابی «ما شدنمان» باید دنبال اسباب و علل محیطی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی برویم.
در فصل دوم کتاب زیبا کلام معتقد است یکی از مهمترین اسباب و علل طبیعی و محیطی حاضر در دوره تاریخی گذشته بر ایران که در «ما شدن ما» نقش به سزایی داشته موضوع آب و محدودیت های ذاتی آن در فلات ایران بوده و هست. در این فصل نویسنده اساس سیر تکامل نظام های اجتماعی را مبتنی بر وجه «تولید» در هر جامعه ای دانسته که به فراخور کمیت و کیفیت تولید به دوره¬های اولیه شکل گیری جوامع اشتراکی شامل: دوره برده داری، فئودالیسم، سرمایه داری ناشی از ظهور انقلاب علمی و انقلاب صنعتی و نهایتاً جامعه گرایی مبتنی بر برابری تقسیم می شود. البته برخی این سیر تکاملی را در جوامع شرقی نظیر ایران متفاوت دیده و به دلیل محدودیت های اقلیمی وکمبود آب (در راس همه محدودیت ها) و نیازی که به مشارکت در امر مدیریت و تقسیم آب وجود داشته، دولت ها نقش پررنگ، مهم و محوری پیدا می کنند. بطوری که از دیدگاه بسیاری از محققین، تفاوت اساسی و ساختاری موجود بین جوامع اروپایی و آسیایی، عمدتاً در مسله آب و به تعبیر درست تر کمبود آب در جوامع شرقی خلاصه می شود.
به عقیده وی، کمبود آب را می توان بنیادی ترین ویژگی شرایط محیطی ایران توصیف نمود. وضعیت جغرافیایی سخت حاکم بر ایران باعث به وجود آمدن شرایط اجتماعی خاص آن شده است که از منظر وی برای توسعه و پیشرفت چندان مناسب نبوده است.
پراکندگی اجتماعات اسکان یافته، زندگی عشایری و صحراگردی و بالاخره تمرکز مطلق قدرت در دست حکومت از جمله عوامل مهمی هستند که ارتباط مستقیم با شرایط اقلیمی ایران پیدا می کنند. به عقیده زیبا کلام نخستین پیامد بلند مدت این کمبود، پراکندگی و دور بودن مناطق محل زندگی و اسکان یافته انسانها از همدیگر و در نتیجه کاهش ارتباط گسترده جوامع انسانی و به تبع آن عدم احساس نیاز به تولید بیشتر از نیاز حداقلی جوامع کوچک است. دومین پیامد محدودیت منابع آبی، تمرکز قدرت مطلقه در دست حکومت بود که این اقتدارگرایی در بسیاری موارد امکان به وجود آمدن برخی تحولات اجتماعی و ایجاد تشکیلات صنفی مستقل از حکومت که خود لازمه پیشرفت و توسعه هستند را یا به طور کامل از میان می¬برد و یا عمیقاً کاهش می دهد.
از طرف دیگرکمبود منابع آب در ایران ایجاب می کرده که از همان ابتدای پیدایش تمدن در این سرزمین، انسان ها مجبور شوند برای تامین آب مورد نیازشان دست به تلاش های زیادی بزنند.
کشیدن کانال، حفر قنات، انتقال آب از بستر رودخانه ها و مناطق پست به دشت های بالاتر، ایجاد سد و آب بند، ذخیره نمودن آب، تغییر مسیر رودخانه، خشک کردن باتلاق و…. جملگی تلاش هایی بودنده اند برای تامین آب مورد نیاز جوامع اسکان یافته. طبیعت این دست تلاش ها به گونه ای بود که از عهده یک یا چند انسان خارج بود و نیاز به کار دسته جمعی، طولانی و پر هزینه می داشت. ضرورت مشارکت دسته جمعی انسان ها برای تهیه آب مسِله مدیریت و به تدریج ریاست منابع آبی را بدنبال خود به وجود می آورد که بنظر می رسد این ریاست به مرور زمان و با تکامل جوامع اسکان یافته تبدیل به ریاست جامعه یا حکومت شده باشد.
بی شک عنصر حیاتی آب در همه نقاط کره زمین الفبای هر گونه توسعه بشمار رفته و وجود آن حلقه اتصال همه علل و عوامل توسعه یافتگی و در مقابل، نبود آن عامل انفصال در جهت توسعه نیافتگی است. بطوری که کثرت و فراوانی آن بسیاری از محدودیتهای طبیعی را درنوردیده و راه را برای تعالی و رشد پیکره ها زنده و شکل گیری درست زیرساختارهای سلسله مراتبی نظیر ساختارهای اقتصادی، اجتماعی و سیاسی را فراهم می نماید. در مقابل کمبود و مضیغه این منبع حیاتی، دایره اختیار در تصمیم گیری در جوامعی نظیر ایران را محدود و شکل گیری نظام مند طبقات اجتماعی را مختل نموده و انحصار طلبی و تمامیت خواهی را در بین تنظیم گران روابط اجتماعی، رایج و ناگزیر می سازد.
ضمن آرزوی سلامت و رهایی عاجل برای این استاد ارجمند، شما را به مطالعه این کتاب ارزشمند دعوت می نمایم.
- شناسه : 11489
- ۱۹ مرداد ۱۴۰۳ - ۲۲:۲۸
- ارسال توسط : سردبیر
رد پای آب در میان علل عقب ماندگی ایران
برچسب ها
با حضور معاون اول رئیس جمهور و وزیر صمت
بزرگترین کارخانه تولید تیرآهن شرق کشور در نیشابور به بهره برداری رسید
سرپرست دانشگاه نیشابور خبر داد:
پرداخت بدهی ۱۶میلیاردی دانشگاه نیشابور ظرف یک ماه
با حضور معاون وزیر صمت انجام شد
افتتاح ۱۷ پروژه با اعتباری بالغ بر یکصد میلیارد تومان در شهرک صنعتی خیام
بزرگترین کارخانه تولید تیرآهن شرق کشور در نیشابور به بهره برداری رسید
خاتون شرق- با حضور دکتر عارف معاون اول رئیس جمهور، وزیر صنعت، استاندار خراسان رضوی و جمعی از مسئولین شرکت فولاد سپهر خیام نیشابور به عنوان بزرگترین کارخانه تولید تیر آهن شرق کشور با ظرفیت تولید ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار تن انواع مقاطع فولادی به بهره برداری رسید.
پرداخت بدهی ۱۶میلیاردی دانشگاه نیشابور ظرف یک ماه
خاتون شرق- با حضور دکتر واحدی معاون آموزشی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری مراسم تکریم و معارفه روسای دانشگاه نیشابور در سالن همایشهای این دانشگاه برگزار شد.
افتتاح ۱۷ پروژه با اعتباری بالغ بر یکصد میلیارد تومان در شهرک صنعتی خیام
خاتون شرق- در حاشیه سفر معاون اول رئیس جمهور به نیشابور با حضور معاون وزیر صمت و مدیرعامل سازمان صنایع کوچک و شهرکهای صنعتی ایران 17 پروژه با اعتباری بالغ بر یکصد میلیارد تومان در شهرک صنعتی خیام شهرستان زبرخان به بهرهبرداری رسید.
ثبت دیدگاه
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.
دیدگاه بسته شده است.
جديدترين ها
- بزرگترین کارخانه تولید تیرآهن شرق کشور در نیشابور به بهره برداری رسید
- پرداخت بدهی ۱۶میلیاردی دانشگاه نیشابور ظرف یک ماه
- افتتاح ۱۷ پروژه با اعتباری بالغ بر یکصد میلیارد تومان در شهرک صنعتی خیام
- بودجه ۲هزار میلیاردی شهرداری نیشابور برای سال ۱۴۰۴ تصویب شد
- اعدام؛ جدال همیشگی میان عدالت، امنیت و حقوق بشر
- گلریزان ۳ میلیارد تومانی نیکوکاران نیشابوری برای آزادی زندانیان
- آوای رباعیات خیام نیشابوری در بوشهر هوش از سر میرباید
- آغاز عملیات اجرایی احداث نخستین مجموعه آبی سرپوشیدهی شهرستان فیروزه
- چاپ مستمر و منظم هفتهنامه خاتونشرق برای دومین سال پیاپی
- مرگ تدریجی خانه های تاریخی نیشابور
- زنان ایران؛ معماران تحول
- منشور فکری برادران فیاض خدمت به جامعه و رضایت مردم است
- سال ۱۴۰۳؛ سالی پر از طوفان و تحول از نگاه یک خبرنگار
- نیشـابور در سالی که گذشت
- درخشش هفتهنامه خاتونشرق در دومین جشنواره مطبوعات، خبرگزاریها و پایگاههای خبری خراسان رضوی
:: سیاسی
پرداخت بدهی ۱۶میلیاردی دانشگاه نیشابور ظرف یک ماه
خاتون شرق- با حضور دکتر واحدی معاون آموزشی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری مراسم تکریم و معارفه روسای دانشگاه نیشابور در سالن همایشهای این دانشگاه برگزار شد.
چاپ مستمر و منظم هفتهنامه خاتونشرق برای دومین سال پیاپی
رسید مژده که آمد بهار و سبزه دمید
مرگ تدریجی خانه های تاریخی نیشابور
خاتون شرق- در جهان مدرن و صنعتی شده امروز، حفظ المان های فرهنگی، هنری و تاریخی جوامع مختلف بشری، بسیار مهم و حیاتی است.
زنان ایران؛ معماران تحول
خاتون شرق- در آستانه سال جدید، هنگامی که به گذشته نگاه میکنیم و آینده را پیشبینی میکنیم، یک حقیقت بیش از پیش خودنمایی میکند: زنان ایران نه تنها بخشی از تاریخ این سرزمین هستند، بلکه معماران اصلی تحولات آن نیز به شمار میروند. سال ۱۴۰۳، با تمام فراز و نشیبهایش، نشان داد که زنان ایرانی، از خانهها تا خیابانها و از عرصههای علمی تا میدانهای اجتماعی، در حال بازتعریف نقش خود هستند. اما آنچه در سال جدید، یعنی ۱۴۰۴، انتظار میرود، حضوری پررنگتر و تأثیرگذارتر از این معماران تحول در تمامی عرصههای زندگی اجتماعی است.
:: اجتماعی
بزرگترین کارخانه تولید تیرآهن شرق کشور در نیشابور به بهره برداری رسید
خاتون شرق- با حضور دکتر عارف معاون اول رئیس جمهور، وزیر صنعت، استاندار خراسان رضوی و جمعی از مسئولین شرکت فولاد سپهر خیام نیشابور به عنوان بزرگترین کارخانه تولید تیر آهن شرق کشور با ظرفیت تولید ۵۰۰ تا ۶۰۰ هزار تن انواع مقاطع فولادی به بهره برداری رسید.
پرداخت بدهی ۱۶میلیاردی دانشگاه نیشابور ظرف یک ماه
خاتون شرق- با حضور دکتر واحدی معاون آموزشی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری مراسم تکریم و معارفه روسای دانشگاه نیشابور در سالن همایشهای این دانشگاه برگزار شد.
اعدام؛ جدال همیشگی میان عدالت، امنیت و حقوق بشر
خاتون شرق- مجازات اعدام همواره یکی از بحثبرانگیزترین موضوعات حقوقی و اجتماعی در جهان بوده است. این مجازات، که شدیدترین شکل مجازات کیفری به شمار میرود، مخالفان و موافقان جدی دارد که هر یک با استدلالها و دیدگاههای خاص خود به دفاع یا نقد آن میپردازند.
گلریزان ۳ میلیارد تومانی نیکوکاران نیشابوری برای آزادی زندانیان
خاتون شرق- آئین معنوی گلریزان، آزادی زندانیان جرایم غیرعمد شهرستان نیشابور با جمعآوری کمک ۳ میلیارد تومانی نیکوکاران شهرستان برگزار شد.
:: ورزشی
آغاز عملیات اجرایی احداث نخستین مجموعه آبی سرپوشیدهی شهرستان فیروزه
خاتون شرق- عملیات اجرایی احداث نخستین و تنها مجموعه ورزشی آبی شهرستان فیروزه با سرمایهگذاری مشترک ۴۰۰ میلیارد ریالی «شرکت مجتمع فولاد خراسان» و «اداره کل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان» با برگزاری آیین کلنگ زنی با حضور معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار، مسئولان استان، نمایندگان مجلس، مدیران شهرستان فیروزه و نیز مدیرعامل شرکت مجتمع فولاد خراسان برگزار شد.
نیشـابور در سالی که گذشت
خاتون شرق- نیشابور در سال ۱۴۰۳ سالی پرفرازونشیب را پشت سر گذاشت؛ از تغییرات مدیریتی و تلاش برای توسعه فرهنگی و عمرانی گرفته تا چالشهای اقتصادی و اعتراضات کارگری. در ادامه نگاهی داریم به مهمترین عناوین اخبار نیشابور بزرگ در سال 1403:
درخشش دختران بسکتبالیست وکیلی در مسابقات کشوری
خاتون شرق- در دنیای ورزش، حمایت از استعدادهای نوظهور میتواند تأثیر عمیقی بر رشد و پیشرفت آنها داشته باشد. یکی از چهرههای تأثیرگذار در این مسیر، مهندس عبدالرضا وکیلی، موسس مدارس 110گانه وکیلی و پدر مدرسهسازی نیشابور است که با عشق و علاقه به ورزش بسکتبال، حامی جدی تیمهای دختران مدارس وکیلی شده است.
صعود پرافتخار پارسیان فیروزه به لیگ یک کشور
خاتون شرق- تیم فوتسال پارسیان فیروزه با درخشش در رقابتهای لیگ برتر امید استان، موفق شد عنوان نایبقهرمانی را کسب کند و جواز حضور در لیگ یک کشور (لیگ مناطق امید کشور) را به دست آورد. حمیدرضا بزقوچانی، سرپرست تیم پارسیان فیروزه، در گفتوگو با ما از مسیر موفقیت این تیم، چالشها و برنامههای پیش رو سخن گفت.
اوقات شرعی
6:70 مانده تا اذان صبح |
04:31:19 | ![]() |
06:00:42 | ![]() |
12:32:37 | ![]() |
19:03:36 | ![]() |
19:22:57 | ![]() |
اوقات به افق : |