رئیس آموزش‌وپرورش: هزینه مدارس غیر‌دولتی ۲۰درصد افزایش یافت
رئیس آموزش‌وپرورش: هزینه مدارس غیر‌دولتی ۲۰درصد افزایش یافت
خاتون شرق- آموزش‌وپرورش نیشابور، نهادی که باید زیربنای آینده فرزندان این شهر باشد، این روزها با چالش‌هایی دست‌وپنجه نرم می‌کند که از کمبود بودجه و فرسودگی مدارس تا ضعف در گزینش نیروها و نابه‌سامانی سامانه‌ها گسترده است.

آموزش‌وپرورش نیشابور، نهادی که باید زیربنای آینده فرزندان این شهر باشد، این روزها با چالش‌هایی دست‌وپنجه نرم می‌کند که از کمبود بودجه و فرسودگی مدارس تا ضعف در گزینش نیروها و نابه‌سامانی سامانه‌ها گسترده است.

نخستین نشست خبری رئیس آموزش‌وپرورش پرده از واقعیت‌هایی برداشت که کمتر گفته شده بود؛ واقعیت‌هایی تلخ که تصویر روشنی از وضعیت آموزش در نیشابور ارائه نمی‌دهد.

گزینش نیروهای بدون تخصص

ابراهیم حیدری رئیس آموزش‌وپرورش نیشابور در نخستین نشست خبری‌اش با خبرنگاران گفت:  در گزینش نیروهای آموزش‌وپرورش برخی اوقات کسانی هستند که فقط در آزمون و‌مصاحبه قبول شده‌اند اما تخصص ندارند و این نقص است.

به عنوان مثال شخصی با لیسانس شیمی وارد حوزه مشاوره شده است و باید با توانمندسازی همکاران این نقایص برطرف شود.

وی با بیان اینکه همه اعضای آموزش‌وپرورش با سلایق و گرایش‌های سیاسی یک خانواده هستند گفت: مدیران با آزمون‌های مختلف انتخاب می‌شوند و برخی مدیران ضعیف هستند که باید توانمند شوند.

وی خاطرنشان کرد: استفاده از نیروهای آزاد در آموزش‌وپرورش ممنوع است حتی به صورت رایگان.

مدارس غیر‌دولتی و گرانی بی‌پایان

وی با اشاره به اینکه بالغ بر ۱۴درصد دانش‌آموزان نیشابور در مراکز غیردولتی تحصیل می‌کنند گفت: ‌هزینه این مدارس امسال به میزان ۲۰درصد افزایش یافته است.

مشکلات مالی و وابستگی به خیرین

حیدری گفت: بسیاری از مدارس مجهز به سیستم گرمایش مرکزی است و در صورت ادامه قطعی برق امکان دارد آموزش به سمت فضای مجازی برود.

وی اظهار کرد: سرانه دانش‌آموزی پارسال ۸هزار تومان بوده که با این میزان اجرای برنامه‌های فرهنگی و مذهبی و پرداخت هزینه‌های آب و برق ممکن نیست و اگر مشارکت‌های مردمی نباشد مدارس تعطیل می‌شود و این مشارکت در قالب همکاری انجمن اولیا و‌ مربیان و کمک‌های خیرین شکل می‌گیرد و اختیاری است و اگر مواردی هم هست با تدبیر مدیر مدرسه است.

وی با اشاره به اینکه درآمد آموزش‌وپرورش ماهانه به طور میانگین بالغ بر ۱۰میلیارد تومان است یادآورشد به همین نسبت هزینه‌ها بسیار بالاست.

گروگان‌گیری کارنامه دانش‌آموزان

وی در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران گفت: اگر جایی مدیر مدرسه‌ای کارنامه دانش‌آموزی را به خاطر پرداخت شهریه نگه داشته باشد برخورد می‌شود و کارنامه‌ای هیچ‌کدام از دانش‌آموزان به خاطر پرداخت شهریه نباید توسط مدیر مدرسه نگه داشته شود.

وی در بخش دیگری از سخنانش گفت: از مردم نیشابور اگر در ثبت‌نام دانش‌آموزان دچار مشکل شدند عذرخواهی می‌کنم اما برخی از این مشکلات به خاطر ناهماهنگی‌های داخلی وزارتخانه در اعلام نتایج مدارس تیزهوشان و نمونه مردمی است.

وی افزود: آمار نهایی براساس نتایج امتحانات نهایی است و از زمانی که اوراق امتحانی به صورت الکترونیکی تصحیح می‌شود با این مشکلات مواجه شده‌ایم.

نابه‌سامانی سامانه‌ها و کارنامه‌ها

حیدری گفت: در نیشابور تا این لحظه امکان دسترسی به نمرات دانش‌آموزان برای ما فراهم نشده است یعنی الان در نیشابور و استان خراسان رتبه‌ها برای مدیران آموزش‌وپرورش هنوز مشخص نشده و این به خاطر وضعیت سامانه‌های نابه‌سامان آموزش‌وپرورش است.

پرونده پرحاشیه یک هنرستان

وی در پاسخ به سوال یکی دیگر از خبرنگاران درباره حواشی به وجود آمده درباره هنرستان شریعتی گفت: مدیر هنرستان شریعتی تا به امروز ۱۸۰ درجه فرق کرده و قرار بود ایشان عوض شود اما به خاطر برخی حمایت های این موضوع مسکوت ماند.

وی افزود: عزل ایشان کتبی اعلام شد اما ایشان در جلسه‌ای که در مشهد برگزار شد کتبا از همه قصورهایی که کرده بود کتبا عذرخواهی کرد و امسال تاکنون شکایتی از ایشان به ما نرسیده اما پارسال تخلفات زیادی داشت و در انتصابات دخالت می‌کرد و‌کلا هنرستان شریعتی تبدیل به ایالت خودمختاری شده بود.

هنرستان‌ها جایگزین دبیرستان‌های نظری

وی اظهار کرد: مکانیک نخستین رشته پرطرفدار و‌ پرمتقاضی پسران است و در نیشابور متقاضی رشته‌های فنی و کارودانش بسیار زیاد شده و به همین خاطر امسال چهار هنرستان دخترانه در نیشابور ایجاد شده و سقف ثبت‌نام را بالا بردیم و به خاطر تقاضای زیادی که وجود دارد باید به سمت انحلال دبیرستان‌های نظری و ایجاد هنرستان برویم.

وی افزود: رشته‌های مکانیک و  برق برای پسران و رشته‌های طراحی دوخت و گرافیک برای دختران بسیار پرمتقاضی شده است.

بازماندگان از تحصیل در نیشابور

حیدری با بیان اینکه نیشابور چهارسال است که رتبه‌های تک رقمی را به خودش اختصاص داده گفت: پارسال در نیشابور۷۲۰ بازمانده از تحصیل داشتیم که  علت اصلی خانواده‌ها بوده و در مرتبه بعدی مهاجرت است.

وی افزود: هرسال حدود ۲هزار دانش‌آموز به خاطر مهاجرت معکوس به تعداد دانش‌آموزان نیشابور اضافه می‌شود

فرم خودکشی

وی درخصوص اخذ امضا برای فرم خودکشی در یکی از مدارس نیشابور گفت: حتی مطرح کردن عنوان خودکشی صحیح نیست و این تعهدنامه یک بدسلیقگی بود که بدون هماهنگی انجام شده بود و به محض اطلاع برخورد شد و دستور جمع‌آوری و امحا صادر شد.

در حوزه سلامت یکی از اهداف آموزش‌وپرورش کاهش آسیب‌های اجتماعی است و هیچ دانش‌آموزی در داخل مدرسه سیگار نمی‌کشد اما خارج از محیط مدرسه در اختیار ما نیست.

ارتباطی با شورای راهبردی ندارم

وی درباره انتصابات در آموزش‌وپرورش گفت: شاخصه دولتی که با خرد همراه است باید همدلی و‌ وفاق باشد و با شورای راهبردی حتی ارتباط چهره‌ای نداشتم اما حمایت ایشان باعث افتخار است و تاکنون خواسته‌ای از من نداشته‌اند.

پیشتازی دانش‌آموزان نیشابور در میانگین نمرات

حیدری با اشاره به اینکه در نیشابور ۴۸ کلاس فرسوده و تخریبی داریم اظهار کرد: در حوزه سرانه آموزشی ۳دهم متر مربع نسبت به استان و یک متر نسبت به کشور عقب هستیم.

وی گفت: نیشابور دارای ۸۵هزار دانش‌آموز و بالغ بر ۵۰۰ واحد آموزشی است و امسال حدود ۱۳۰ کلاس درسی جدید به مجموعه آموزش‌وپرورش شهرستان اضافه خواهد شد.

وی از پیشتازی دانش‌آموزان نیشابور خبر داد و گفت: پارسال میانگین نمرات کتبی دانش‌آموزان نیشابور در رشته‌های علوم انسانی، علوم تجربی و ریاضی فیزیک در همه مقاطع دهم و یازدهم و دوازدهم نسبت به استان بیشتر بوده و رتبه نیشابور در استان در بین ۴۷ منطقه نهم بوده است.

نشست خبری ابراهیم حیدری بیش از آنکه نویدبخش باشد، زنگ خطری بود برای آینده آموزش در نیشابور؛ شهری با ۸۵هزار دانش‌آموز و بیش از ۵۰۰ واحد آموزشی که همچنان به کمک خیرین و مشارکت مردمی زنده است. اگرچه مدیر این نهاد از اصلاحات و توانمندسازی سخن گفت، اما پرسش اساسی این است: در شرایطی که هزینه‌ها سر به فلک می‌کشد، مدارس فرسوده‌اند و بازماندگان از تحصیل رو به افزایش، آیا آموزش‌وپرورش می‌تواند بار سنگین ساختن آینده را بر دوش بکشد؟