در دنیای ورزش، حمایت از استعدادهای نوظهور میتواند تأثیر عمیقی بر رشد و پیشرفت آنها داشته باشد. یکی از چهرههای تأثیرگذار در این مسیر، مهندس عبدالرضا وکیلی، موسس مدارس ۱۱۰گانه وکیلی و پدر مدرسهسازی نیشابور است که با عشق و علاقه به ورزش بسکتبال، حامی جدی تیمهای دختران مدارس وکیلی شده است.
حمایتهای او زمینهای را برای درخشش این تیمها در مسابقات ملی فراهم کرده و حالا دختران نوجوان و جوان بسکتبالیست وکیلی در آستانه افتخاری بزرگ قرار دارند. در این گفتوگو، مهندس وکیلی از انگیزههای خود، چالشهای ورزش بانوان و آینده این تیمها سخن میگوید.
مهندس عبدالرضا وکیلی موسس مدارس ۱۱۰گانه وکیلی و پدر مدرسهسازی نیشابور از جوانی عاشق ورزش بسکتبال بود و همین عشق او را واداشت در کنار دختران بسکتبالیست مدارس وکیلی قرار بگیرد و از آنان حمایت کند.
او در این باره میگوید: من نه تنها عاشق ورزش بودم که به همراه شهید احمد عابدی از اعضای تیم نیشابور و بعد ها مربی تیم بسکتبال پسران و دختران نیشابور شدم.( قبل از انقلاب)
در سایه حمایتهای او، امروز دختران مدارس وکیلی در قالب دو تیم بسکتبال نوجوانان و جوانان در سطح ملی در حال درخشیدن و افتخارآفرینی هستند.
وقتی از او درباره انگیزهاش برای برعهده گرفتن مسئولیت اسپانسری این تیمها سوال میکنیم میگوید: پس از موفقیت تیمهای بسکتبال مدارس وکیلی در مسابقات استانی این تیمها به مسابقات کشوری راه پیدا کردند و هر دو تیم با نام خانه بسکتبال در قرعهکشی این مسابقات که بالغ بر ۳۰ تیم در هر مقطع از سراسر کشور در آن حضور داشتند و با هزینه ورودی ۶۰ میلیون تومانی شرکت کردند و هزینه ورودی تیمها را هم پرداخت کردم.
پس از درخواست بچههای تیمهای بسکتبال وکیلی نیشابور که بیش از ۹۰٪ آنها دانشآموزان مدارس وکیلی بودند تصمیم گرفتم اسپانسرینگ کامل هر دو تیم را به عهده بگیرم.
مهندس وکیلی در ادامه صحبتهای با لبخند میگوید: مربی و سرپرست تیم بدون اجازه من نام تیمها را به وکیلی نیشابور تغییر دادند و بر همین اساس ۲ دست لباس تیره و روشن هم با همین نام سفارش دادند.
از او درباره نتایجی تا کنون دختران بسکتبالیست وکیلی کسب کردهاند میپرسم، مهندس وکیلی در پاسخ میگوید: تیمها در گروههای چهار تیمی دسته بندی شدند که به صورت رفت و برگشت سه بازی در نیشابور و سه بازی در خانه حریف انجام دادیم و هر ۶ بازی تیم بسکتبال وکیلی بر حریفانش پیروز شد.
پس از آن ۲ بازی حذفی خانگی با تیم های اول گروه انجام شد که در این رقابتها هم دختران وکیلی پیروز شدند و به بازی های گروهی دور بعد صعود کردند که در این مرحله تیم جوانان با یک باخت کاملا غیرمؤثر به مقام دوم گروه رسید و تیم نوجوانان هم بدون باخت وارد بازیهای حذفی شد و ابتدا در مقابل تیم باشگاه اوج تهران به پیروزی رسید و به نیمه نهایی صعود کرد و در مرحله بعد تیم رقیب نوجوانان حاضر به بازی نشد و در نهایت تیم بسکتبال نوجوانان وکیلی جزو چهار تیم برتر کشور شد البته در دو سال گذشته تیم نوجوانان مقام اول کشور را پشت سر هم کسب کرده و اگر امسال همان مقام را کسب کنند سومین سال خواهد بود.
در این دوره از مسابقات تیمهای بسکتبال دختران وکیلی با چه تیمهایی رقابت کردند؟
تیم بسکتبال وکیلی در این دوره با تیمهایی از استان های تهران، کردستان، مازندران، کرمانشاه، یزد، گلستان و مشهد به رقابت پرداخت و در حال حاضر هم هر ۲ تیم بسکتبال نوجوانان و جوانان وکیلی به مرحله نیمه نهایی رسیده است و تیم جوانان پنجشنبه و جمعه آینده در ۲ بازی میزبان تیم باشگاه مدیر ماجراجو تهران است و درصورتی که گل زده در این بازیها بیشتر از گل خوردهشان باشد به بازی نهایی بعد از ماه رمضان راه پیدا خواهد کرد.
ظاهرا اعضای تیمها در این مدت تمرینات مستمر و منظمی داشتهاند که به این موفقیتها رسیدهاند، چه مدت بچههای تیم در اردو به سر میبردند؟
تیم ها اردو نداشتند ولی تمریناتشان مستمر و منظم بود و فقط در هنگام بازی ها در اردو نگه داشته میشوند.
مهندس وکیلی به عنوان یک پیشکسوت ورزش بسکتبال بفرمائید مهمترین چالش تیمهای بسکتبال آن هم تیمها دختران چیست؟
به طور کل در ورزش آن هم ورزشهای تیمی پیدا کردن اسپانسر قوی برای پوشش هزینه های میلیاردی تیم ها در طول مسابقات بزرگترین چالش دختران است و هدف من رفع این دغدغه بود.
این چندمین بار است که تیمهای بسکتبال دختران وکیلی به این سطح از مسابقات راه پیدا میکند؟
تیم جوانان برای نخستین بار در این سطح از مسابقات شرکت میکند و در اولین حضورش در مرحله نیمه نهایی بازیها به نتایج شگفتانگیزی دست پیدا کرد که چیزی شبیه شاهکار است حتی اگر به فینال مسابقات نرسند؛ ولی تیم نوجوانان که بیشتر اعضای تیم آن دانش آموزان مدارس وکیلی هستند ۲ سال قبل قهرمان کشور شد اما بی توجهی مسئولان در مقابل کسب چنین افتخاراتی جای گله و شکایت دارد.
در این مسابقات مهمترین بازیها در مقابل کدام تیمها بود؟
حساس ترین بازی جوانان بازی حذفی در مقابل باشگاه اوج تهران بود که با پیروزی به پایان رسید و برای تیم نوجوانان بازی آنها در مقابل تیم پاس تهران بود که ۷۳ به ۷۲ برنده شدند.
از نظر شما نقاط ضعف و قوت تیمهای بسکتبال وکیلی چه چیزهایی است؟ نقاط ضعف هر دو تیم میانگین قد و نقطه قوت سرعت بازی کنان هر دو تیم هست.
چه برنامههایی برای این ۲ تیم برای آینده در نظر دارید؟
هر دو تیم پس از بازی های نیمه نهایی در صورت پیروزی به بازی های فینال بعد از عید میروند و در صورت پیروزی بر رقیبان قهرمان کشور خواهند بود و مسابقات تا سال آینده تعطیل خواهد شد و سال آینده هم تعدادی از نوجوانان الزاما به تیم جوانان خواهند رفت و باید دوباره سازماندهی و تیمبندی کنیم.
چه تعداد از بازیکنان تیمهای وکیلی به تیم ملی راه پیدا کرده اند؟
از تیم نوجوانان شهناز دهنوی کلاس نهم وکیلی ۳ به تمرینات تیم ملی دعوت شده ولی در تیم جوانان انتخابی صورت نگرفته است اما فکر میکنم بین ۲تا ۵ نفر از تیم جوانان ما به تمرینات تیم ملی دعوت بشوند.
آیا آماری از تعداد گلهای خورده و زده شده هم در این دوره از مسابقات دارید؟
در تیم نوجوانان ۱۲۲۳ گل زده و ۶۵۱ گل خورده و در تیم جوانان هم ۱۰۹۱ گل زده ۶۶۹ گل خورده آماری است که تا الان دارند.
سرپرست و مربی تیم جوانان و نوجوانان چه کسانی هستند؟
سرمربی هر دو تیم خانم ربابه محمودی و سرپرست هر دو تیم خانم ملیکا شفیعی هستند و لازم است از زحمات ایشان هم تقدیر کنم.
در اینجا لازم به یادآوری است سرپرست تیم وظایف سنگین مانند تهیه بلیط مسافرت های پیاپی ، قرارداد با رستوران مناسب برای تغذیه سه وعده در روز و نیز تهیه نوشیدنی و مواد غذایی انرژی زا قبل از بازی و در طی بازی برای بازیکنان، پیدا کردن مکان های مناسب برای اسکان، گرفتن وسایل رفت و برگشت از محل سکونت به محل برگزاری بازی ها، هماهنگی وسیله نقلیه برای رفتن به ایستگاه راه آهن و در بازی های خانگی اسکان و تغذیه هیئت داوران و ناظر بازی و رفت و آمد آنها از محل اسکان به سالن مسابقات و بسیاری از موارد ریز و درشت دیگر را به عهده دارد.
مربی ورزش هر دو تیم هم باید توانایی هایش را به مسئولین بسکتبال مملکت برای پیشرفت نشان بدهد و اگر این مسابقات نباشد مربی تیم زمینه دیگری در این اندازه نخواهد داشت.
در کل زحمات سرپرست و مربی تیم که بیشتر در پشت صحنه هستند و به چشم نمیآید نقش مؤثری در کسب نتایج مثبت دارد.
آقای مهندس وکیلی گذشته از علاقهتان به ورزش بسکتبال هدفتان از قبول مسئولیت اسپانسری این ۲ تیم چه بود؟
بیش از ۹۰٪ بازیکنان دو تیم را ورزشکاران مدارس وکیلی تشکیل میدهند، علاقه این بچهها برای حضور در میادین مسابقه برای به نمایش گذاشتن استعداد و هنر ورزشیشان یکی از مهمترین انگیزههای من بود و گذشته از این هنر و استعداد این بچهها جز با شرکت در این مسابقات و کسب موفقیت به نمایش درنمیآمد اما در ادامه مسئولان و مدیران هم باید به این تلاشها توجه داشته باشند و از این بچهها قدردانی کنند تا به ادامه راه دلگرم شوند.
کلام آخر
حمایت از ورزش بانوان، بهویژه در رشتههایی چون بسکتبال، نهتنها به رشد استعدادها کمک میکند، بلکه زمینهساز افتخارآفرینی برای کشور خواهد بود. اقدام مهندس وکیلی در حمایت از تیمهای دختران بسکتبال، نشان از مسئولیتپذیری اجتماعی او دارد. با درخشش این بازیکنان در مسابقات کشوری، انتظار میرود که مسئولان نیز از این استعدادها حمایت بیشتری کرده و زمینه را برای رشد آنها فراهم سازند.