دادستان نیشابور در گفتگوی اختصاصی با خاتون شرق گفت: همهی دستگاههای مرتبط با موضوع ساماندهی سگهای بلاصاحب باید از دستور العمل ابلاغی وزارت کشور تبعیت کنند و خارج ا زاین دستور العمل، هیچ شیوه و عمل خودسرانهی دیگری پذیرفته نیست.
سید محمد حسینی افزود: ملاک عمل ما در موضوع جمعآوری و ساماندهی سگهای بلاصاحب، مر قانون و دستور العمل مربوطه است و متولیان اجرایی نیز نباید از قانون جلو یا عقب بیفتند.
وی در عین حال یادآور شد: دستور العمل ساماندهی، هیچ ابهامی ندارد و کاملا شفاف و واضح است اما در عمل ممکن است با چالشهایی مواجه باشد که به خاطر عدم آشنایی کافی طرفهای درگیر با موضوع یا عدم اشراف کافی به قانون یا مصداق آن میباشد.
دادستان نیشابور تصریح کرد: با بررسیهایی که ما انجام دادهایم، تا کنون هیچ تخلفی از این دستور العمل صورت نگرفته و مدرک و مستندی دال بر وقوع تخلف به دستگاه قضایی ارائه نشده است.
وی در رابطه با شکایت دستگاهها از رسانهها گفت: ما در دستگاه قضایی تلاشمان بر این است که موضع احساسی در مقابل شکایات نداشته باشیم و تحت تأثیر هیجانات و جو ایجاد شده قرار نگیریم.
وی ادامه داد: آنچه که برای ما اهمیت دارد مستندات و مدارک مثبته است که باید از سوی مدعی، چه شاکی باشد چه متهم، ارائه شود و البته در این میان، انگیزههای شرافتمندانه و حسن نیت اشخاص و اطراف ماجرا نیز اهمیت زیادی دارد.
دادستان نیشابور تأکید کرد: کسی که از سر خیرخواهی یک معضل اجتماعی را ولو به شکل ناقص منعکس میکند با کسی که از روی سوء نیت و با هداف تنشآفرینی دنبال یک موضوع میرود در نزد دستگاه قضایی، تفاوت دارد.
اگر نیت خیر باشد رسانه تبرئه میشود
حسینی اضافه کرد: همچنین کسی که با انگیزهی افزایش دنبالکننده و یا ضربهزدن به اعتماد عمومی به دستگاههای اجرایی، مطلبی را در فضای مجازی منتشر میکند در حالی که اصل آن مطلب هم بنیاد و اساسی ندارد این شخص قطعا اشکالی در کارش هست و هدف پیگیری قضایی قرار میگیرد.
وی ادامه داد: اگر اصل خبر، مستظهر به سند و مدرک باشد یا دلایل و قرائنی برای آن وجود داشته باشد، قطعا رسانه تبرئه میشود و این را همهجا گفتهایم و اهمیتی ندارد که کسی خوشش بیاید یا نیاید.
وی خاطر نشان ساخت: البته، انگیزه و نیت فرد یا رسانه هم که در جهت مثبت و خیرخواهی و دلسوزی برای جامعه بوده یا از سوء نیت ناشی شده است، در این میان مطرح بوده و در صدور حکم مؤثر است.
دادستان همچنین یادآور شد: اینکه مدیران اجرایی در مباحث مختلف با رسانهها همکاری و تعامل ندارند و نسبت به عملکرد خودشان پاسخگو نیستند یک موضوع اجرایی است و باید از فرمانداری به عنوان دستگاه ناظر بر مدیریتهای اجرایی مطالبه شود.
وی ادامه داد: در رسانهها مطرح شده بود که قرار است کرسی برای ادای سخن اصحاب رسانه در شورای اداری در نظر گرفته شود که اقدام مثبتی است و میشود در همان جلسات یا مواضع دیگر، این مسئله از سوی رسانهها مورد مطالبه قرار گیرد.
حسینی تصریح کرد: اگر ترک فعلی به هر شکلی، مصداق ترک فعل زیانبار دارای وصف جزایی از سوی مدیری اتفاق بیفتد قانون به ما تکلیف کرده به هر شکلی که مطلع شویم ورود کرده و پیگیری کنیم.
دادستان نیشابور در باره شیوههای مطلع شدن از تخلفات مدیران گفت: قانون میگوید شکایت شاکی، گزارش ضابطین، گفتهها و مکتوبات اشخاصی که از قول آنها اطمینان قضایی حاصل میشود و یا هر طریق دیگری که دادستان را متوجه و مطلع موضوع کند میتواند ملاک عمل قضایی قرار گیرد. حتی یک پیامک شهروند میتواند متشأ تشکیل یک پرونده باشد. دستگاه قضایی از طریق ضابطین و نیروها و اهرمهایی که دارد صحت و سقم ماجرا را بررسی و پس از اینکه موضوع پخته شد تبدیل به یک پرونده قضایی برای مدیر متخلف میشود که نمونههایش را داشتهایم.
خاتون شرق: ما باید از مدیرانی که ترک فعل دارند شکایت کنیم
خیرنگار خاتون شرق نیز در این زمینه گفت: در مورد انتشار کلیپ مرتبط با ساماندهی سگهای بلاصاحب در فضای مجازی، ما از ابتدا چند بار با مسؤولان مرتبط از جمله شهرداری تماس گرفتیم ولی پاسخی داده نشد. چند بار تقاضای بازدید از پناهگاه را کردیم که میسر نگردید و اجازهی بازدید ندادند.
سعید صفارایی افزود: ما در راستای وظیفهای که داشتیم کلیپی را که در فضای مجازی ایجاد و در چندین کانال خبری بازنشر شده بود در کانال خاتون شرق منعکس کردیم.
وی ادامه داد: با همهی عدم همکاریهایی که از سوی مسؤولان مربوطه و بخصوص شهرداری در این زمینه داشتیم، مع الوصف، گفتیم محتویات این کلیپ، علی الاطلاق مورد تأیید خاتون شرق نیست و ما در حال تهیهی گزارش تحقیقی در این زمینه هستیم و گزارش مفصل و بیطرفانه و واقعی، در همین شمارهی خاتون شرق به چاپ رسیده است.
صفارایی تصریح کرد: اگر ما موضوع را کنترل نمیکردیم چه بسا رسانههای معاند، به شکلی متفاوت و معاندانه روی آن کار میکردند و یک مشکل جدی درست میشد.
وی با اشاره به اینکه عدم همکاری با رسانهها یک ترک فعل واضح قانونی است گفت: این رسانهها هستند که باید از مدیران به خاطر ترک فعل شکایت کنند و ظاهرا جای ظالم و مظلوم یا شاکی و متهم عوض شده است.
نباید یک مسئله عادی را به یک غول بیشاخ و دم تبدیل کنیم
در ادامهی این گفتگو، دادستان نیشابور گفت: در مسؤولیتهایی که قانون و وجدان به عهده ما گذاشته، هر حرفهای سختیهای خودش را دارد و هر کدام از ما به شکلی این صعوبتها را که اختصاص به یک شغل ندارد تجربه میکنیم و هر حرفهای در میدان کار و عمل به شکلی دچار چالشهایی هست.
حسینی افزود: باید بپذیریم که اینها اقتضای ذات کار ما است و نباید اینگونه مسائل سطحی را تبدیل به یک غول بیشاخ و دم کنیم و با بزرگنمایی یک مسئلهی عادی و طبیعی، سعی کنیم ابعاد غیر ضروری برای کار خودمان نشان دهیم که کار ما مهم جلوه کند.
دادستان نیشابور خطاب به رسانهها گفت: این گونه مسائل را طبیعی بدانید و جا نخورید و کار خودتان را بکنید. هر کدام از ما مأمور به تکلیفیم و چنانچه نتیجهی مورد نظر حاصل نشد اجر ما محفوظ است.
دادستان نیشابور با اشاره به برخی پروندههایی که به دلیل عدم ارائهی مستندات و مدارک متقن و موثق، توسط دستگاه قضایی منجر به دادرسی نمیشود گفت: مواردی بوده که ما پیگیریهای زیادی کردهایم و به اسناد و مدارک متقن نرسیدهایم لذا با شجاعت و خرسندی قرار ترک تعقیب صادر شده و نگفتهایم که مثلا چون شش ماه کار و تلاش روی این پرونده صورت گرفته نباید منع تعقیب داده شود.
وی اظهار داشت: شرع و قانون میخواهد که اگر ادله کافی بود و حقیقت بر قاضی روشن شد مجرم را مجازات کند و اگر ذرهای تردید بود حق نداریم کسی را محکوم کنیم. لذا ما همه در هر جایگاهی که هستیم اگر تکلیفمحور باشیم اصلا دچار سرخوردگی و اوقات تلخی و ناراحتی عصبی نخواهیم شد و از ادامهی راهمان اصلا خسته نمیشویم.
- نویسنده : ابوالفضل یغما