فاطمه سادات رضوی
سحرگاهان پاییز، وقتی نسیم خنک دشتهای نیشابور بوی خاک نمخورده را در خود دارد، زنان و مردان روستا با دستانی پینهبسته و دلهایی گرم از امید، راهی مزرعههای سرخ میشوند. میان رگههای بنفش گلهای زعفران، زمین چنان میدرخشد که گویی خونِ زندگی در رگهای خاک جاری است.
اینجا نیشابور است؛ سرزمین زعفران، جایی که رنگ سرخ گلها با عطر صبح درهم میآمیزد و حاصل یک سال تلاش به کلالههای ظریف و گرانبهایی تبدیل میشود. برای مردم این دیار، زعفران تنها محصول اقتصادی نیست؛ بخشی از هویت، فرهنگ و خاطره جمعی آنان است.
این کار سخته ولی برکت داره
اما پشت این زیبایی، داستانی از رنج و استقامت نهفته است؛ از خشکسالی و هزینههای سنگین گرفته تا بازار بیثبات و واسطههایی که سود را میبرند و رنج را میگذارند برای کشاورز.
محمدرضا قاسمی، زعفرانکار از روستای «فضل»، با اشاره به کمبود بارشها در سال جاری میگوید: «امسال بارندگیها کم بود، ولی با قنات و صرفهجویی تونستیم زمینها را سرپا نگه داریم. زعفرون برای ما فقط کار نیست، رسم زندگیه. از بچگی با مادرم میرفتیم گلچینی. حالا خودم با بچههام همون کار رو میکنم.» اما او به چالشهای اقتصادی این حرفه نیز اشاره میکند و میافزاید: «مشکل اصلی ما قیمت ناپایداره. از مزرعه تا بازار چندین واسطه هستن، سهم کشاورز همیشه کمترینه.»
در خانههای گِلی و حیاطهای کوچک روستا، زنان مشغول پاک کردن کلالهها هستند؛ صدای خنده و گفتوگو در میان عطر زعفران میپیچد.
زهرا موحدی، بانوی زعفرانکار از روستای «میانجلگه»، میگوید: «ما بیشتر کار پاککردن گلها را انجام میدهیم. این کار سخته ولی برکت داره» او همچنین اضافه میکند: «دستمزد کارگر و قیمت کود بالا رفته. اگه حمایت نباشه، ادامه کار برای خیلیها سخته.»
کمآبی، چالش همیشگی زعفرانکاران نیشابور
علیاکبر رضایی، یکی دیگر از کشاورزان نیشابور، از کمبود منابع آبی گلایه دارد و میگوید: «نیشابور از نظر خاک و اقلیم خیلی خوبه، ولی آب کم داریم. من امسال آبیاری قطرهای رو امتحان کردم، جواب داد. اگه دولت کمک کنه، میتونیم با همین زمینهای کم هم محصول خوب بگیریم.»
بازاریابی، کلید رشد زعفران نیشابور
نسل جوانتر نیز نگاه متفاوتی به این حرفه دارد.
حمید نادری، کشاورز و کارآفرین از نیشابور، میگوید: «وقتی خودمون زعفرون رو بستهبندی کنیم و مستقیم بفروشیم، سودش برمیگرده به کشاورز. باید یاد بگیریم بازاریابی هم مثل کاشت و برداشت مهمه. زعفرون ما لایق برند جهانیه.»





























