شورا: پیمانکار تبلیغات شهری را شهرداری معرفی کرده؛ شهرداری: شورا
شورا: پیمانکار تبلیغات شهری را شهرداری معرفی کرده؛ شهرداری: شورا
خاتون شرق- چهارمین نشست خبری شورای ششم شهر نیشابور برگزار شد؛ نشستی که با وعده شفاف‌سازی، تعامل با رسانه‌ها و پاسخ به مطالبات عمومی آغاز شد، اما آنچه در عمل رخ داد، تصویری متفاوت از وعده‌های اولیه ترسیم کرد.

نشست خبری شورای شهر؛ دو ساعت وعده داده‌ شده، سه ساعت بی‌پاسخ روشن
اشاره:
چهارمین نشست خبری شورای ششم شهر نیشابور برگزار شد؛ نشستی که با وعده شفاف‌سازی، تعامل با رسانه‌ها و پاسخ به مطالبات عمومی آغاز شد، اما آنچه در عمل رخ داد، تصویری متفاوت از وعده‌های اولیه ترسیم کرد.
در حالی که زمان رسمی این نشست دو ساعت اعلام شده بود، جلسه به دلیل پاسخ‌های مطول، گاه پراکنده و بعضاً بی‌ربط به پرسش‌ها، تا بیش از سه ساعت ادامه یافت. نه تنها بسیاری از سوالات رسانه‌ها پاسخ صریح و مستندی دریافت نکرد، بلکه برخی از اعضای شورا ترجیح دادند به جای پرداختن به سوالات مشخص، وارد مباحث کلی و بعضاً شخصی شوند. این رویکرد، بار دیگر ضعف در مهارت گفت‌وگوی رسانه‌ای و عدم آمادگی برای پاسخگویی شفاف به افکار عمومی را آشکار ساخت.

در حالی که مدتی قبل برای سومین بار استیضاح میرفانی شهردار نیشابور در دستور کار شورای ششم شهر نیشابور قرار گرفته بود با همراهی نکردن احمد همت‌آبادی (شورا) استیضاح شهردار متوقف شد.
به نظر می‌رسد با تغییر قانون شوراهای شهر در این خصوص و پیچیده‌تر شدن روند استیضاح شهردار و با توجه به مدت زمان باقیمانده از عمر این دوره شوراها میرفانی در یک حاشیه امنیت تا پایان شورای ششم بتواند در منصب شهرداری نیشابور باقی بماند.
احمد همت‌آبادی (مهندس) سخنگوی شورای شهر نیشابور در پاسخ به سوال خبرنگار خاتون‌شرق در این خصوص که به نظر می‌رسد شورای شهر نیشابور مهم‌ترین اهرم نظارتی خود را از دست داده گفت: شورای شهر نیشابور در این مدت باقیمانده اگر نگوییم مثل گذشته با توان بیشتر، حداقل مثل گذشته به کار نظارتی و وظایف ساختاری خودش محکم پایبند خواهد بود و بحث استیضاح شهردار هم یکی از اختیارات شهردار است و هرکدام از اعضای شورا هم در این مورد اختیار خودشان را دارند و بعید می‌دانم در این یک سال باقی مانده خللی در انجام وظایف شورای شهر نیشابور اتفاق بیفتد و ما با تمام قدرت جلو خواهیم رفت.
او در پاسخ به حواشی مطرح شده درباره شرکتی که با شهرداری نیشابور برای تابلوهای تبلیغاتی سطح شهر قرارداد بسته گفت: من تاکنون درباره ارتباط فامیلی مدیرعامل این شرکت با آقای شهردار تاکنون چیزی نشنیده‌ام اما تأکید شورا در همه مراودات شهرداری برگزاری مناقصه و مزایده است و در این مورد هم ۲ بار مزایده برگزار شد اما کسی شرکت نکرد و این شرکتی هم که الان قرارداد بسته توسط آقای شهردار معرفی شده و از استان سمنان است و قراردادی به صورت ترک تشریفات با این شرکت بسته شد و در هیئت تطبیق هم تأیید شد.
وی افزود: نقدهایی وارد است و برخی از اعضای شورا و جناب دادستان و بازرسی کل هم پیگیر این موضوع هستند و ما اجازه نمی‌دهیم حقی از شهرمان ضایع شود.
در ادامه احمد همت‌آبادی (شورا) گفت: در این مصوبه ۲ ابهام غیرقابل انکار وجود دارد. مدت این قرارداد از ۶ و نیم سال به ۱۰ سال افزایش پیدا کرده و در نهایت به ۱۶ سال افزایش پیدا کرده است و اگر قرار بود با ترک تشریفات به این صورت انجام شود حتما همشهری‌ها و هم استانی‌های خودمان با این شرایط جدید شرکت می‌کردند و در اینجا حق شهروندان ضایع شده است و همین حالا هم احتمال اینکه این آقا قراردادش را به کس دیگری واگذار کرده باشد وجود دارد و قوه قضائیه و سازمان بازرسی هم در حال پیگیری این موضوع است و اصلا باید ببینیم ایشان اجازه فعالیت در استان خراسان رضوی دارد یا نه؟!
همچنین در نامه‌ای که دادستان از شهردار خواسته است جواب این ابهام را بدهد شهردار نیشابور در ۲۸ اسفند ۱۴۰۳ در پاسخ به ایشان مدعی شده که شورای شهر این سرمایه‌گذار را به شهرداری معرفی کرده است!
در ادامه احمد همت‌آبادی (مهندس) سخنگوی شورای شهر نیشابور گفت: پیمانکار شخصی به نام آقای یحیایی است و قرارداد به صورت مشارکتی است و مبنای برآورد شهرداری در این قرارداد ۶ و نیم سال بوده و معرفی این قرارداد قطعا توسط شهرداری بوده است.
در این قرارداد به مدت ۱۰ سال پیمانکار اجاره‌ای پرداخت نخواهد کرد و پس از آن هیئت ارزیابی شهرداری مبلغ اجاره را مشخص می‌کند.
وی گفت: چون این طرح هنوز در حال اجرا است مبلغ آن مشخص نیست.
در ادامه توضیحات حبیب بتویی عضو دیگر شورای شهر نیشابور بر حجم ابهامات درباره این قرارداد افزود. حبیب بتویی درباره افزایش مدت این قرارداد گفت: اگر ما بدون اینکه قرارداد را نگاه کنیم ترک تشریفات را امضاء کرده‌ایم باید همه اعضا می‌گفتیم مخالفیم.
وظیفه شورای شهر این است که قرادادهای ارسالی از سوی شهرداری را بررسی کند و اگر مشکل داشت رد کند.
همت‌آبادی (شورا) در ادامه اظهار کرد: حقیقت این است که اعضای شورای شهر متوجه این موضوع نشده بودند و از شهردار سوال داریم که چرا بهتان به شورای شهر می‌زند؟

صادقی: سوالات مهمی مطرح نشد
پس از این جلسه کاظم صادقی عضو شورای شهر نیشابور با ارسال متنی برای خاتون‌شرق به نکاتی که به زعم او بسیار مهم‌تر بود اما در این جلسه مطرح نشد اشاره می‌کند مانند
۱-دلایل اصلی طرح سئوال از شهردار چه بود؟
۲-لیست مطالبات اعضای سئوال کننده که مدعی هستند اجرایی نشده چیست؟
۳-چرا استیضاح به نتیجه نرسید ؟
ودهها مورد دیگر که باید ذهن شهروندان روشن شود اما متاسفانه سئوال نشد.

مدیر شهری که برای شهر آرزو نداشته باشد، شما را به ناکجاآباد خواهد برد
احمد همت‌آبادی (شورا) که با وجود انتقادات جدی از عملکرد شهردار نیشابور حاضر به امضای نامه استیضاح او نشد درباره دلایل انتقاداتش از شهردار نیشابور می‌گوید: اختلاف در بین اعضای شورای اسلامی شهر و شهردار یعنی توقف در توسعه شهر در همه موارد و دلایل عدم تفاهم و اختلاف در اکثر شهرهای کشور بین اعضای شورا شهر و شهرداری به نظر بنده موارد ذیل هست
۱- ارتباط شورای شهر با شهرداری یک ارتباط موثر و کاملا غیر مستقیم است، به همین لحظ قانونگذار در ماده ۷۴ قانون شوراها مصوب ۱۳۷۵، مقرر نموده است که شورا و یا هر یک از اعضا حق ندارند در نصب و عزل کارکنان شهرداری مداخله کنند و یا به آنها دستور دهند.
بنابراین ارتباط شورا با شهرداری با واسطه بوده و عامل این ارتباط، شخص شهردار می باشد.
۲- زمانی که بعضی از اعضای شورای شهر از شهردار یا کارمندان شهرداری انجام کاری را بخواهند که مطلقاً با اهداف و سیاست های کلی شهرداری ارتباط نداشته باشد.
۳- وقتی شورای شهر بدون داشتن نظری خاص در اخذ تصمیمات خود به قدری وارد جزئیات شود که شهرداری در اجرای آن تصمیمات دچار اشکال شود
۴- از وظایف شورای اسلامی شهر امور ذیل هست در غیر این صورت اشکال به وجود می آید

نظارت بر حسن اداره شهرداری ،نظارت بر حفظ و سرمایه و دارایی های نقدی، جنسی واموال منقول و غیر منقول شهرداری ،نظارت بر حساب درآمد و هزینه شهرداری ،نظارت بر معاملات شهرداری ، نظارت بر حسن جریان عادی شهرداری ، نظارت بر امور بهداشت حوزه شهر ، نظارت بر امور تماشاخانه ها ،سینما ها و دیگراماکن عمومی ،نظارت بر ایجاد آرامستانها و نظارت بر اجرای طرح های عمرانی
۵-اما ریشه اصلی مشکل به این برمی‌گردد که ما در اداره امور شهر منابع محدود و آرزوهای طولانی و برنامه‌های زیادی داریم و در چنین شرایطی باید پروژه‌ها را اولویت‌بندی کنیم؛ اما وقتی پروژه‌هایی که در اولویت نیستند و منابع زیادی را مصرف می‌کنند، اجرا شوند، نه‌تنها در جهت چشم‌انداز طرح جامع حرکت نمی‌کنیم، بلکه هر روز دورتر و دورتر می‌شویم. «داشتن برنامه» و «قانونی حرکت کردن» را لازمه حرکت مدیریت شهری می‌دانم. این دو نکته اگرچه بدیهی است، ولی به‌راحتی زیر پا گذاشته می‌شود.
و در شهر نیشابور در این دوره شورا و دیگر ادوار پروژه هایی بدون بودجه و بی برنامه اجرا شده و می شود که اختلاف شدت می یابد.
۶-«فرمایش امیرالمومنین علی علیه السلام» که خدا رحمت کند کسی را که بداند از کجا آمده در کجا قرار دارد و به کجا می‌خواهد برود» این جمله روح مدیریت استراتژیک است.
باید شهردار و اعضای شورای شهر پا را فراتر از وظیفه قانونی و حد خود نگذارد باید دانست چه مسیری طی شده و به‌درستی آسیب‌شناسی کرد و الان در چه جایگاهی قرار داریم و چه چشم‌اندازی در پیش داریم. اگر مدیری، مخصوصاً در کلانشهرها، چنین نگاهی نداشته باشد و چشم‌اندازی قانونی برای خودش تعریف نکرده باشد و خود را در چهارچوب قانون نبیند و فراتر از قانون عمل کند، کاری جز اتلاف منابع و اتلاف وقت نکرده است.
داشتن مبانی نظری مشخص و هم‌جهت کردن بردارهایی که ما را به سمت آن چشم‌انداز به حرکت می‌اندازد، یک اصل است و تجربه دنیا هم نشان داده، چنین چیزی واقعیت دارد و بسیار مؤثر است.
مدیر شهری که برای شهر آرزو نداشته باشد، شما را به ناکجاآباد خواهد برد.
داشتن هدف مشخص می‌تواند ما را از این دور باطل نجات دهد و چنین چیزی هم محقق نمی‌شود جز با اینکه سازوکار، بودجه و نظارت جدی متناسب با هدف هم محقق شود.
کلام آخر:
این نشست بیش از هر چیز، پرده از شکاف‌های درونی و نبود انسجام در شورای ششم شهر نیشابور برداشت. شورایی که در ابتدا، با تبلیغات و شعارهای ائتلافی و لیستی وارد عرصه شد و اکثریت اعضای آن با حمایت یک جریان مشخص سیاسی و انتخاباتی به شورا راه یافتند.
حتی برخی از چهره‌ها برای قرار گرفتن در این لیست، تغییر موضع و گرایش را پذیرفتند. اما امروز، آنچه در صحن علنی شورا و همین نشست خبری مشهود است، نبود وحدت و گفتمان مشترک در بدنه شورا است؛ شورایی که نه فقط با بیرون، که حتی در درون خود نیز گفت‌وگو و همفکری مؤثر ندارد.
امروز صدای چندگانه و روایت‌های متضاد اعضا درباره عملکرد شورا، اولویت‌های اجرایی، و حتی نحوه مواجهه با شهردار و بدنه شهرداری، اعتماد عمومی را دچار خدشه کرده است.
از شورایی که باید به عنوان نهاد ناظر، مطالبه‌گر، برنامه‌ریز و پاسخگو عمل کند، این روزها بیشتر یک گروه پراکنده و بی‌جهت شنیده می‌شود؛ گروهی که گاه منافع منطقه‌ای، ملاحظات شخصی یا نگاه‌های جناحی، بر منافع عمومی شهر اولویت می‌یابد.
بسیاری از شهروندان، شورا را نماینده مستقیم خود در مدیریت شهری می‌دانند و انتظار دارند نه فقط در مناسبت‌ها و ایام خاص، بلکه به‌طور مداوم، دقیق و صادقانه به مسائل شهر پاسخ دهند. نشست خبری شورا فرصت مغتنمی برای بازیابی این اعتماد بود، اما فقدان برنامه‌ریزی مناسب، عدم وحدت رویه در پاسخگویی، و گریز از شفافیت، این فرصت را به تهدیدی برای اعتبار شورای شهر بدل کرد.
اگر شورای ششم بخواهد در ماه‌های باقی‌مانده از عمر خود نقشی مؤثر ایفا کند، ناگزیر است ابتدا به درون خود نگاهی جدی بیندازد: بازتعریف نقش‌ها، رفع اختلافات درونی، تدوین مواضع مشترک، و تقویت زبان واحد برای گفت‌وگو با مردم. بدون این اقدامات، شورا نه‌تنها در پاسخگویی به رسانه‌ها ناکام خواهد بود، بلکه در صحن شورا نیز همچنان دچار سردرگمی و تشتت خواهد ماند.