با گسترش رسانههای محلی و افزایش مطالبات عمومی برای شفافیت عملکرد مدیران شهری، نقش شورای شهر بهعنوان نهادی نظارتی و پل ارتباطی میان مردم و شهرداری، بیش از پیش برجسته شده است.
شوراها نهتنها باید در مسیر سیاستگذاری شهری گام بردارند، بلکه موظف به رصد دقیق عملکرد شهرداران و پاسخگو ساختن آنان در قبال تصمیماتشان هستند.
در چنین شرایطی هرگونه خلأ در شفافسازی فرآیندهای نظارتی یا ممانعت از حضور رسانهها در جلسات علنی، نهتنها موجب خدشهدار شدن اعتماد عمومی میشود، بلکه میتواند به تعلیق وظایف قانونی شورا منجر گردد. این موضوع در هفتههای اخیر در شورای شهر نیشابور جلوهای عینی یافته است؛ جایی که طرح سؤال از شهردار، بهجای شفافسازی، به محل مناقشه و تغییر مواضع اعضا بدل شده و حاشیههای آن، خود به موضوعی مستقل برای پیگیری رسانهها تبدیل شده است.
شورای شهر نیشابور این روزها در گیرودار حواشی طرح سوال از میرفانی شهردار نیشابور و تغییر مستمر مواضع برخی اعضا نسبت به عملکرد شهردار به سر میبرد.
یکصدوسومین جلسه رسمی شورای شهر نیشابور با حضور ۶ نفر از اعضای شورا برگزار شد در حالی برگزار شد که ۲ هفته قبل جلسه طرح سوال از شهردار نیشابور بدون حضور خبرنگاران برگزار شد و از حضور تنها خبرنگار حاضر در جلسه نیز جلوگیری شد.
شهردار نیامد؛ جلسه طرح سوال برگزار نشد
در حالی که قرار بود پس از طرح سوال از شهردار نیشابور در هفتههای گذشته این هفته وی به سوالات مطرح شده از سوی شورا پاسخ بدهد اما جلسه این هفته شورا بدون حضور شهردار آغاز شد.
در آغاز این جلسه همتآبادی(شورا) در واکنش به این موضوع گفت: خبرنگاران سوال دارند و ما هم حرف داریم اما شما می گوئید سوال خبرنگاران بماند پس از جلسه.
چرا این مسئله را همینطوری مسکوت بگذاریم و شهر معطل بماند؟! امشب قرار بود شهردار بیاید و پاسخ بدهد تا مردم بدانند چه اتفاقی افتاده.
شکیبا رئیس شورای شهر ور واکنش به وی گفت: من طبق مقررات عمل میکنم و در آخر جلسه توضیح میدهم.
استیضاح شهردار به نتیجه نمیرسید
پس از پایان جلسه علیاکبر شکیبا رئیس شورای شهر نیشابور در پاسخ به خبرنگاران درباره دلیل برگزار نشدن جلسه طرح سوال از شهردار گفت: سال گذشته اصلاحاتی در قانون انجام شد که مجلس هم مصوب کرده است و براساس آن کسانی که نسبت به عملکرد شهردار سؤال دارند میتوانند سوالاتشان را مطرح کنند و رئیس شورای شهر موظف است این سوالات را برای شهردار ارسال کند و شهردار باید ظرف ۱۵ روز خودش یا معاونانش پاسخ بدهد.
پس از آن اگر کسی از اعضای شورای شهر قانع نشد باید به صورت کتبی به رئیس شورا مواردی را که قانع نشده اعلام کند و سوال او در هیئت رئیسه شورای شهر مطرح و مصوب شود و شهردار در نخستین جلسه علنی باید به این سوالات پاسخ بدهد.
شکیبا با اشاره به حضور شهردار و معاونانش برای پاسخ به سوالات افزود: چهار نفر از اعضای شورا که من هم جزو آنان بودم از پاسخهای شهردار قانع نشدند و در ادامه سوالهای آن دسته از اعضای شورای شهر که قانع نشده بودند به هیئت رئیسه ارسال نشد و طبق قانون برای وارد شدن به روند استیضاح شهردار ۶ رأی مورد نیاز است و برای به نتیجه رسیدن استیضاح هفت رأی باید داده شود اما همکاران با توجه به اینکه یکسال بیشتر از عمر این شورا باقی نمانده و راحت بگویم استیضاح شهردار به نتیجه نمیرسید بنابراین مقرر شد شهردار به کارش ادامه دهد و امیدواریم این سوالها تلنگری باشد برای اینکه شهر بهتر اداره شود.
پشت پرده استیضاح
در ادامه حبیب بتویی گفت: زمانی که شورای شهر براساس وظیفه ذاتیاش شهرداری انتخاب میکند اگر کارآیی ندارد باید در همان سالهای اول و دوم برای استیضاح شهردار اقدام کند و این اتفاق افتاد و با ۶ امضاء روند استیضاح شهردار نیشابور به جریان افتاد اما در زمان رأیگیری نهایی آقای صادقی رای خود را پس گرفت در ادامه با ورود آقای شکیبا به شورای شهر دوباره روند استیضاح به جریان افتاد و من و آقایان همتآبادی و نیرآبادی و صادقی امضا کردیم و آقای شکیبا هم امضاء کرد اما با گذشت چند روز سوالها برای شهردار ارسال نشد وقتی علت را از آقای شکیبا جویا شدیم ایشان اظهار کرد که من هنوز شناختی پیدا نکردهام و با پس گرفتن امضای ایشان دوباره استیضاح لغو شد.
پس از چند ماه آقای شکیبا اظهار کرد که من به شناخت رسیدهام و آقای شهردار کارآیی ندارد و استیضاح را امضاء کنیم و شهر را نجات بدهیم که چهار نفر امضاء کردند اما من حاج آقای همتآبادی امضاء نکردیم به این علت که میدانستیم این روزها همین اتفاقات بیفتد و عدهای از تصمیمشان منصرف شوند.
در روزهای آخر سال گذشته که اصرار برای امضاء طرح استیضاح زیاد شد سوالهایی را که مطرح شده بود بررسی کردم و متوجه شدم تعداد زیادی از سوالها شخصی است و به نظر میرسد از روی غرضورزی است.
شاید بسیاری از طرحهای بزرگ در این دوره شورا وشهرداری ایجاد نشده باشد اما اینکه چه کسی کوتاهی کرده باید بررسی شود، زمانی که شورای شهر به شهردار تکلیف میکند چهار میدان سطح شهر را مرمت و بازسازی کند اما شهردار همه بودجه مصوب شده برای این طرح را در میدان حافظ هزینه میکند این تخلف است اما وقتی برای متمم بودجه به شورای شهر مراجعه میکند دوباره شورای شهر آن را تایید میکند به این معناست که به کار شهردار صحه گذاشتهایم.
وی در ادامه با فاش کردن پشت پردههای استیضاح شهردار گفت: وقتی تصمیم گرفتیم شهردار دیگری انتخاب کنیم در روز آخر متوجه شدیم اسم شخصی به عنوان جایگزین مطرح شده که در شهرداری جایگاهی ندارد و با این وضعیت فردا چه جوابی میخواستیم بدهیم که یک غیربومی رفت و یک غیربومی دیگر آمد؟! و اگر آقای ناصری فرماندار [فریمان] نمیشد قطعا به عنوان شهردار بعدی نیشابور انتخاب شده بود و به همین خاطر من امضایم را پس گرفتم.
همکاران هم جلسه رایگیری برای انتخاب شهردار نیشابور را تشکیل داده بودند بدون اطلاع از اینکه آقای ناصری ظهر به عنوان فرماندار معرفی خواهد شد و زمانی که ایشان به عنوان فرماندار انتخاب شد دوباره به سراغ من و حاج آقای همتآبادی آمدند که رأی بدهید.
با همه اینها طی بررسی انجام شده تنها سالی بود که در اسفند ماه بیش از ۲۶۰ هزار مترمربع و به اندازه ۴۵۰ میلیارد تومان پروانه صادر شد و با این میزان پول میتوان پروژههای بزرگی را شروع کنیم.
ما همیشه مشکل نقدینگی داشتیم اما حالا با فعالیتهای همین شورا زمین انبار مرکزی نیشابور قطعهبندی شد و بیش از پنج هزار میلیارد تومان پول برای شهرداری فراهم شده و بدین ترتیب بودجه شهرداری نیشابور برای پنج سال آینده تأمین شد و بودجه شهرداری نیشابور بسیار خوب است و من به این نتیجه رسیدن کار کردن با همین شهردار بهتر از شهردار بعدی است که نمیدانیم چه کسی خواهد بود.
شکیبا رئیس شورای شهر نیز خطاب به بتویی گفت: زمانی که شما امضایتان را پس گرفتید ایشان فرماندار شده بود و من قسم میخورم در این مدت هیچکس خواسته شخصی نداشته و همه اینها برای منافع شهری بوده است.
این شهردار توانایی اداره شهر را ندارد
احمد همتآبادی (شورا) در پایان این جلسه اظهار کرد: من شخصا ۶ ماه پس از روی کار آمدن آقای میرفانی گفتم این شهردار توانایی اداره شهر را ندارد اما چون تک صدا بودم حرفم به جایی نرسید. من در همان زمانی که طرح استیضاح را امضاء کردیم آقای نجفی را امروز مدیرکل امور شهری است در تهران ملاقات کردم و ایشان موافقت کرد دوباره به نیشابور برگردد اما همکاران رأی ندادند.
در استیضاح دوم دوباره برادریمان را ثابت کردیم اما آقای شکیبا سوالها را پس از ۲۰ روز ارسال نکرد و طرح استیضاح ابتر ماند. سومین بار که برای استیضاح به من مراجعه کردند من گفتم با ریسمان پوسیده اعضای فعلی شورای شهر دیگر به چاه نخواهم رفت که نتیجهاش را الان میبینید.
من گله دارم وقتی شهردار برای پاسخ به سوالات به شورای شهر آمد باید خبرنگاران حضور میداشتند تا در جریان سوالات و پاسخها قرار میگرفتند.
شکیبا در واکنش به این صحبت همتآبادی گفت: اعضا مخالف بودند.
همتآبادی در پاسخ او گفت: این طور نمیشود که ما پشت درهای بسته سوال کنیم و شهردار جواب بدهد، اگر خبرنگاران در جلسه حضور میداشتند شهروندان بهتر میتوانستند قضاوت کنند امروز هم تا قبل از جلسه فکر میکردیم شهردار میآید تا به سوالات پاسخ بدهد، من گلهام از خود اعضای شورا است؛ درخت از خودش کرم دارد، ما مشکل خودمان هستیم.
به من فشار زیادی وارد شد که همتآبادی موافق است اما من موافق نیستم و استخوان در گلو ماندهایم، در ادوار گذشته هرچند ماه یک بار نشست خبری برگزار میشد اما در این دوره یک بار برگزار شد و مردم باید بدانند چرا شهردار استیضاح شد و چرا به نتیجه نرسید.
وعده نشست خبری شورای شهر
شکیبا در ادامه اظهار کرد: نشست خبری تدارک دیده شده بود اما قرار بر این شد در هفته شوراها برگزار شود و استیضاح شهردار هم آب در هاون کوبیدن بود و اگر ادامه میدادیم فقط وقت شورا و شهرداری گرفته میشد.
در ادامه این جلسه خبرنگار خاتونشرق با اشاره به اینکه یکی از شعارهای شورای ششم شهر نیشابور شفافیت بوده است پرسید چه کسانی در جلسه طرح سوال از شهردار مخالف حضور خبرنگاران بودند؟
احمد همتآبادی (مهندس) در پاسخ گفت: پارسال برای حضور خبرنگاران در جلسات کمیسیونهای شورای شهر رایگیری شد که برخی مخالف و برخی موافق بودند و در نهایت پنج نفر که من خاطرم نیست چه کسانی بودند مخالف بودند. در جلسه طرح سوال از شهردار هم برای حضور خبرنگاران رایگیری نشد فقط چون از قبل اعلام شده بود این جلسه غیرعلنی است به همین خاطر از حضور خبرنگار حاضر در جلسه جلوگیری شد.
احمد همتآبادی (شورا) در واکنش به این اظهارات گفت: آیا شما از طرف اعضا نیابت داشتید که جلسه را غیرعلنی اعلام کنید؟
شکیبا در ادامه گفت: همینجا اعلام میکنم از این پس روسای کمیسیونها مختار هستند در جلساتشان خبرنگاران را دعوت کنند.
شکیبا رئیس شورای شهر نیشابور در پاسخ به سوال دیگر خاتونشرق درباره موضع شورای شهر نیشابور در قبال شکایتهای شهردار نیشابور از رسانهها گفت: من بارها به شهردار نیشابور گفتهام با رسانهها در تعامل باشند.
نکته جالب توجه در جلسه شورای شهر نیشابور این بود که آن دسته از اعضای شورای شهر که موافق و حامی عملکرد میرفانی شهردار نیشابور هستند با احتراز از ورود به بحث سکوت کرده و از رویارویی با خبرنگاران اجتناب کردند.
شهر قربانی تسویه حسابهای شخصی شد - نشریه فرهنگی اجتماعی خاتون شرق | نشریه فرهنگی اجتماعی خاتون شرق
تاریخ : 4 - اردیبهشت - 1404
[…] آنجا که کاظم صادقی عضو شورای شهر نیشابور در آخرین جلسه علنی این شورا حضور نداشت و در چند نوبت از وی نام برده شد […]