در اختتامیه پانزدهمین جشنواره پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با حضور جمعی از پژوهشگران، اساتید برجسته و علاقهمندان به علم و پژوهش، از حسین صومعه، پژوهشگر نیشابوری و همکار هفتهنامه خاتون شرق تجلیل شد.
به گفته حسین صومعه برگزیده نیشابوری این جشنواره، اثر پژوهشی او مطالعه سندشناسی یک گروه از اقسام اسناد دیوانی گورکانیان هند است.
این دوره، دوران اوج رواج زبان فارسی در شبه قاره بوده و گروه سندی اشاره شده، کاربرد گسترده ای در تعاملات اقتصادی، اجتماعی و قضایی در ارتباط با دیوانسالاری و حکمرانی هندوستان داشته است.
دبیر علمی جشنواره پژوهش و فناوری سازمان اسناد و کتابخانه ملی گفت: در پانزدهمین دوره این جشنواره ۱۵۶ اثر از پژوهشگران سراسر کشور دریافت کردیم که ۱۰۲ اثر برای داوری به دبیرخانه ارسال شد.
قربانی افزود: محورهای اصلی این جشنواره شامل « علم اطلاعات و دانش شناسی»، «علوم آرشیوی و اسنادی»، «مطالعات تاریخ معاصر»، «ایرانشناسی و اسلامشناسی»، «نسخهشناسی»، « نسخهپژوهی»، « سندپژوهی و نیز تاریخ شفاهی» است.وی گفت: این دوره یک محور ویژه با عنوان «علم باز و جنبههای آن» به جشنواره اضافه شد و پژوهشگران در این حوزه هم به ارسال اثر پرداختند.
خانم قربانی افزود: همچنین ۱۰ اثر از همکاران سازمان اسناد و کتابخانه ملی دریافت کردیم و مابقی آثار از سایر پژوهشگران سراسر کشور بود که نبست به چهار دوره گذشته رشد ۲۱ درصدی داشته است.
دبیر علمی جشنواره پژوهش و فناوری گفت: هدف از این برنامهها این است که آثار خوب را شناسایی کنیم و فراخوان جشنواره را گسترش دهیم تا از همه نقاط ایران زمین، آثار ارسالی داشته باشیم.
دبیر علمی جشنواره پژوهش و فناوری افزود: طبق سیاستهای جشنوراه، آثار را در سه سطح (برگزیده اول، برگزیده دوم، شایسته قدرانی) داروی کردیم و طی این داوریها به تنوع آثار رسیدیم.
غلامرضا امیرخانی رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی در این مراسم گفت: مباحث علمی بر جامعه ما و مباحث ما تاثیر ویژهای دارد. برای مثال، چون فردا نوزده دی و روز خیزش انقلاب اسلامی است اگر کسی در همین زمینهها تحقیق و پژوهش کند میتواند ضرورت انقلاب دستاوردهای انقلاب را با پژوهش به مخاطبان عرضه کند و اگر این طور نباشد این امردر کشور ما نهادینه نخواهد شد.
وی افزود: یکی از چهرههایی که در حال حاضر بعضی از افراد سعی دارند او را مثبت نشان دهند هویدا بود. عدهای از عملکرد او در دوران قبل از انقلاب تعریف و تجمید میکنند، اما او قراردادی در خصوص آب هیرمند بست که باعث شد سیستان و بلوچستان ما اکنون با مشکل بی آبی مواجه باشد. ما حال پژوهشهایی انجام دادهایم که خیانت او را برای نسلهای بعد آشکار میکند.
امیرخانی رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی گفت: باید بدانیم اگر کشور نفت و انرژی هستهای دارد شاید روزی این ذخایر تمام شود ولی حافظ و سعدی و کتابهای ما هیچ وفت تمام نمیشود و همین آثار مکتوب برای آیندگان خواهد ماند. وظیفه مادر کتابخانه ملی حفظ این آثار و و ارائه آن به نسلهای آینده است.
جشنواره پژوهش و فناوری نخستین بار در سال ۱۳۸۹ در سازمان اسناد و کتابخانه ملی برگزار شد.