توجه: اسم اشخاص و مکانها در این گزارش عوض شده و هرگونه شباهتی در اسامی تصادفی است.
دوربینهای فاشکننده راز سرقت
حدود ساعت یک نیمهشب همسایهها با صداهایی که از کوچه میشنوند بیدار شده و کنجکاوانه از پنجرهها به داخل کوچه سرک میکشند، عدهای هم به درب منزل میروند تا از اتفاقی که افتاده باخبر شوند.
ماشین پلیس داخل کوچه توقف کرده و چراغ هشدار گردانش روشن است و توجه رهگذاران را جلب میکند.
یک مأمور با بیسیم درب منزلی که تعدادی دیگر از مأموران داخل آن رفتوآمد میکنند ایستاده و با مردی مسن صحبت میکند.
خبر وقوع سرقتی که درست چند ساعت قبل پیش از بازگشتن ساکنان خانه از مهمانی به وقوع پیوسته بهسرعت در محله میپیچد.
ع. ج. یکی از همسایگان میگوید: این همان وقتی است که من از باشگاه برگشته بودم؛ اما مورد مشکوکی ندیدم.
ز. ب. یکی دیگر از خانمهای همسایه میگوید که در آن ساعتها هنگام خروج از خانه دو مرد را داخل یک ماشین زانتیا دیده است که داخل کوچه پارک کرده بودند اما به علت تاریکی هوا چهرههایشان را ندیده است.
با بررسی فیلم دوربین یکی از منازل روبروی کوچه که اتفاقاً یکی از دوربینهایش به نحوی تنظیم شده بود که رفتوآمدهای داخل کوچه را هم نشان میداد پرده از نحوه سرقت گاوصندوق منزل سرقت شده برداشته میشود.
بهانه نوشتن این گزارش وقوع سرقت از منزل یک از همسایگان است آن هم در محلهای که سالها بود خبری از سرقت در آن به گوش کسی نرسیده و به همین خاطر به امنیت و آرامش معروف شده بود تا همشهریان به امید و خیال واهی در حفظ موارد امنیتی در منازل خود کوتاهی نکنند.
سارقان گردشگر در کمین پولداران نیشابور
بر اساس فیلمهای ضبط شده حدود ساعت ۸ونیم شب یک دستگاه ماشین زانتیا به همراه چهار سرنشین وارد کوچهای در یکی از محلههای نیشابور میشود.
چند روز پیش خانهای در این کوچه توسط ساکنان همین ماشین ردزنی شده بود.
سارقان غیربومی که از ۱۰روز قبل وارد نیشابور شده بودند در بومگردی یکی از روستاهای حومه نیشابور با مدارک جعلی به بهانه مسافرت برای تفریح اقامت میکنند.
متهمان پرونده مذکور از سارقان حرفهای بوده که با استفاده از ارفاقهای قانونی در بند باز زندان مشهد بودند و با استفاده از یک خودرو زانتیا به نیشابور و شهرستانهای مجاور مراجعه کرده و با همنشین شدن با شهروندان و گرم گرفتن با آنان آدرس محلههای متمولنشین نیشابور را پیدا میکنند و پس از آن با مراجعه به این محلهها چند خانه را شناسایی کرده و زیر نظر میگیرند.
سارقان در شبی که برای انجام سرقتهایشان تعیین میکنند به طور همزمان به چند خانه در نیشابور دستبرد زده و طلا و جواهرات و وجه نقد و وسایلی مانند موبایل و لپتاپ و اشیای باارزش دیگر را ظرف پنج تا هفت دقیقه به سرقت میبرند.
در یک مورد هم که توسط دوربین یکی از همسایهها ضبط شده سارقان گاوصندوق را که ظاهراً وقت کافی برای بازکردنش نداشتهاند چهارنفری بهوسیله پتو داخل صندوق عقب ماشین زانتیا گذاشته و بهسرعت متواری از محل متواری میشوند.
در همان شب سارقان به اقامتگاه بومگردی که با مدارک جعلی در آن اقامت کرده بودند برگشته و تسویهحساب میکنند و پس از خارجشدن از حوزه نیشابور پلاک ماشینشان را هم عوض میکنند تا هیچ ردی از خود باقی نگذارند و مانند اشباح در دل سیاهی شب محو شوند.
شایعه دستگاه طلایاب
بازپرس مصطفی حصاری درباره شگردهای باندهای سرقت میگوید: یکی از روشهای رایج در اینگونه سرقتها استفاده از روش «توپ زنی» است که در آن یکی از سارقان قفل درب ورودی را شکسته سپس از محل خارج میشوند و پس از چند دقیقه دوباره به محل بازگشته و وارد منزل میشوند و اموال سرقت شده را از درب پارکینگ داخل خودرو گذاشته و متواری میشوند.
بازپرس حصاری در ادامه پرده از نکته دیگری برداشته و میگوید: در اغلب سرقتهای طلا و جواهرات و اشیای باارزش که در نیشابور، کاشمر، شیروان، قوچان و بجنورد انجام شده است سارقان معمولاً اتاق خواب منازلی را که مورد دستبرد قرار میدهند هدف قرار داده و جستوجو میکنند و حتی دیده شده که طلاهای داخل جعبه که روی میز ناهارخوری قرار داشته از دید سارقان پنهان مانده است.
او با اشاره به اینکه مجهز بودن این سارقان تبهکار به دستگاه طلایاب بیشتر یک شایعه است گفت: این سارقان ابتدا با رفتوآمد در بین مردم و برقراری ارتباط و جمعآوری اطلاعات محلههای افراد پولدار را شناسایی کرده سپس به طور اتفاقی چند خانه را هدف قرار داده و زیر نظر میگیرند البته سارقان سعی میکنند همه دزدیها را در یک یا ۲شب انجام داده و از نیشابور فرار کنند.
از قاضی اصرار از سارق انکار
به پرونده سرقت در آن شب هولناک بازمیگردیم.
م. ک. یکی از همسایهها که مادر ۲ فرزند است و دست برقضا همان شب با یکی از فرزندانش درخانه تنها بوده در حالی که از ترس صدایش میلرزید میگوید: من در همان وقت میخواستم برای خرید بیرون بروم، اگر همان زمان که از منزل خارج میشدم با سارقان در حال حمل گاوصندوق روبرو شده بودم نمیدانم چه عکسالعملی نشان میدادم.
بازپرس حصاری تأکید میکند: معمولاً افراد این باندها سلاح گرم ندارند و بیشتر مسلح به سلاح سرد هستند و شهروندان در صورت مشاهده هر مورد مشکوکی باید بدون هیچ واکنشی و با حفظ خونسردی سریعاً با شماره ۱۱۰ تماس بگیرند و آدرس محل را به طور دقیق اطلاع دهند.
در بازخوانی یکی از پروندههای سرقت بازپرس حصاری میگوید: برای شناسایی متهمین در یکی از پروندههای سرقت مشخصات ۲خط تلفن همراه و متصرفین آنها که از زندانیان بند باز بودند شناسایی شد و یکی از شهود هم که چهره متهمین را دیده بود ایشان را شناسایی میکند اما متهمان از قبول اتهام انتسابی سر باز زده و انکار میکنند.
اما در ادامه تحقیقات پرونده، بخشی از اموال سرقتی مانند تلویزیون و گوشیهای تلفن همراه و سایر وسایل کشف میشود و در نهایت متهمان در دادسرای شعبه پنج دادیاری هم منکر بزه انتسابی میشوند و اظهار میکنند که در زمان وقوع این سرقت آنان در مازندران بودهاند.
وی خاطرنشان میکند: با توجه به نوع سرقت اعتقاد دادیار بر این بوده که سرقت حدی بوده و باید حکم قطع ید اجرا شود و پس از ارسال پرونده به بازپرسی در خصوص اتهامهای وارده و خودرو مربوطه و سیمکارتهای مورد استفاده تحقیقات انجام میشود که در نهایت به دلیل حرفهای بودن متهمان سرنخی در مورد سیمکارتها و خودرو منتسب به متهمان یافت نمیشود و در نهایت با برهان کشف اموال مسروقه در منزل متهمان و سابقهدار بودن ایشان در خصوص این سرقتها محکوم میشوند و با توجه به عدم احراز حدی بودن سرقت به سرقت تعزیری محکوم میشوند.
رضایت شاکی و تقلیل مجازات
بازخوانی این پرونده سرقت در مرحله دادگاه نیز حاوی نکات مهمی برای شهروندان است تا به این مهم توجه داشته باشند با وجود یقین و اطمینان به ارتکاب جرم توسط متهم اما قاضی نمیتواند از چارچوب قانون خارج شده و باید براساس مدارک و دلایل و مستندات محکمهپسند حکم نهایی را صادر کند.
بازپرس حصاری در ادامه این پرونده اظهار کرد: در مرحله دادگاه قاضی با اشاره به نقصهای تحقیقاتی در این پرونده با احضار رئیس پلیس آگاهی این نقصها را برطرف کرده و در نهایت متهمان محکوم به رد مال و سه سال حبس میشوند که این حکم در دادگاه تجدیدنظر نیز تأیید و قطعی میشود.
اما در ادامه با ارائه لایحههای مفصل از جانب وکیل متهمان پس از محکومیت، رضایت شاکی اخذ میشود و متهمان با استناد به ماده ۴۸۳ قانون آیین دادرسی کیفری مجازاتشان به یک و نیمسال حبس و تقلیل و پس از تحمل محکومیت آزاد میشوند.
شگردهای باندهای سرقت از زبان بازپرس
به گفته بازپرس حصاری در این نوع سرقتها معمولاً اعضای باند با جمعآوری اطلاعات از بین مردم عادی اقدام به شناسایی منزل افراد متمول کرده و ورود و خروج آنها را زیر نظر میگیرند.
برای ورود به منزل هم روشهای توپ زنی برای شکستن قفل در و بالکن روی در ساختمانهایی که حفاظ ندارند و یا از روش دیلم زنی استفاده میشود.
وی توصیه کرد: در هنگام خروج از منزل از خاموش کردن همه لامپها خودداری کنید و در زمانی که برای مدت طولانی و چند روز از منزل خارج میشوید از تایمر استفاده کنید همچنین استفاده از دربهای ضدسرقت در پیشگیری از این حوادث میتواند مؤثر باشد و از نگهداری طلا و جواهرات در صندوقهای سبک و قابل حمل اجتناب کنید و گاوصندوق را در منزل به نحوی جاگذاری کنید که قابل حمل نباشد و به هیچ وجه فاکتور خرید طلا را در کنار طلاها نگهداری نکنید و تا حد امکان از نگهداری طلا و جواهرات در منزل خودداری کنید.
روشهای پیگیری ردپای سارقان
بازپرس حصاری در ادامه نکاتی را به شهروندانی که مورد دستبرد باندهای سرقت واقع شدهاند گوشزد میکند تا با پیگیری این موارد بتوانند ردپای سارقان را شناسایی کنند.
او میگوید: مالباختگان میتوانند برای بررسی خطوط تلفن همراه در ساعات وقوع سرقت در آن منطقه از قاضی درخواست بدهند تا احتمالاً از طریق شناسایی خطوط فعال ردپای سارقان شناسایی شود همچنین با استفاده از دوربینهای پلاکخوان سطح جادهها امکان ردیابی ماشین سارقان وجود دارد.
بازپرس حصاری افزود: مالباخته میتواند درخواست بررسی وضعیت سارقان سابقهداری را که در حوالی محل وقوع سرقت مشاهده شدهاند بدهد همچنین درخواست کند سرقتهای مشابه مورد بررسی قرار بگیرد و دوربین سایر خانههای سرقت شده هم برای بررسی ارتباط بین سرقتها بازبینی شود.
تطبیق چهره مظنونین و متهمان با مراجعه به پلیس آگاهی استان از دیگر راههای شناسایی سارقان است که باید مورد توجه مالباختگان قرار گیرد.
وی با اشاره به اینکه در یک پرونده سرقت در سال ۱۳۹۷ بالغ بر ۴۰۰میلیون تومان طلا و جواهر از یک منزل در نیشابور به سرقت میبرند خاطرنشان کرد: در بیشتر پروندههای سرقتهای باندی مربوط به منازل، سارقان از ساکنان اطراف خرمآباد و در سرقتهای مربوط به دام و احشام سارقان از ساکنان مرزی حوالی سرخس هستند و در این موارد بهترین راهکار بررسی پرونده سرقتهایی است که در زمانهای مشابه و نزدیک به هم اتفاق افتاده تا از ایجاد شک و شبهه به سایر اشخاص و دور شدن از سرنخهای اصلی پرونده جلوگیری شود.
بازپرس حصاری میگوید: شهروندان در صورت برخورد با این سارقان توجه داشته باشند معمولاً مسلح به سلاح سرد بوده و معمولاً افراد فرز و چابکی هستند و در یک مورد سارق بهمحض ورود صاحبخانه به منزل از بالکن فرار کرده است و صاحبخانه با هوشیاری اقدام به ضبط فیلم خودرو سارقین میکند که با استفاده از آن پلاک خودرو سارقان شناسایی میشود.