سیدباقر میرعلمدار
روزنامه نگار نیشابور، شهری که مردان و زنان بزرگ و اندیشمند بسیاری را در دامان خویش پرورانده و به جهان علم، ادب، فرهنگ عرضه کرده و به لطف وجود همین دانشمندان، ادبا و هنرمندان متعهد و فرهیخته توانسته است نام ایران و اسلام را در گسترۀ جهان پرآوازه گرداند و بر چنان جایگاهی از افتخارات ملی و مذهبی و فرهنگی قرار بگیرد که سخن گفتن دربارۀ کوچکترین موضوعش، به کتابی مستقل نیاز دارد.
این بلد طیبه نهتنها گامجای عطرآگین هشتمین خورشید امامت و ولایت را همچون مدالی زرین، بر سینه دارد، بلکه جایجای خاک لالهگون این ابرشهر، در درازنای تاریخ باشکوه خود با نور ایمان و خرد و خون هزارانهزار انسان شهید، حکیم، عالم و دانشمند بر جریده هستی ثبت شدهاست که شاعر و دانشمندبودن یکی از صفات آن هاست.
نیشابور هم اکنون جایگاهی بهنام پایتختی کتاب ایران را در کارنامهی خود دارد کهبرگ زرینی است برای معاصران؛ ولی آیا افتخاری برای نسلهای آیندهی این شهر خواهد بود؟! مسئولان فرهنگی نیشابور در سال۱۳۹۳ بهمنظور دستیابی به پایتخت کتاب ایران، با برنامهی مدون در راستای توسعهی فرهنگی، ترویج کتابخوانی و حمایت از اقداماتی که انجامشده است، پیشنهادهای جدید، خلاقانه و برنامههای جذاب و مردمی را در موضوع کتاب و کتابخوانی برای عنوان نامزد نهایی پایتختی کتاب ایران مطرح کردند و در رقابتی نزدیک با استان خوزستان، از کسب عنوان پایتختی بازماندند ولی در سال ۱۳۹۴، نقطهنظرات نیشابوریها برای انتخاب پایتختی کتاب ایران، که در قالب کارگروهی در اداره ی فرهنگ و ارشاد اسلامی نیشابور تشکیل شدهبود، طرح شد.
این کارگروه برنامههای پیشنهادی و اجرایی خود را برای گسترش و ترویج فرهنگ کتابخوانی در میان مردم ارائه داد و بیشترین برنامه را در راستای کتاب و کتابخوانی اجرایی کرد. هیئتی از معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی وقت در بازدیدی از این شهر و توانمندیهای نیشابور داشتند تا اینکه در مراسمی که ۱۷ اسفند ۱۳۹۴ در تالار وحدت با حضور بسیاری از شخصیتهای فرهنگی کشور برگزار شد، نام نیشابور به عنوان پایتخت کتاب ایران مطرح شد؛ خبری که باعث مسرت مردم و مسئولان این شهر تاریخی و صاحب تمدن شد ودر پی آن لوح افتخار وزیران کشور و فرهنگ و ارشاد اسلامی، لوح تقدیر کمیسیون ملی یونسکو به نیشابور اهدا گردید. ولی از آن با ارزشتر و ماندگارتر تأسیس یک باب کتابخانه، تسهیلات مناسب برای تأسیس، نوسازی و تجهیز کتابفروشیها و مراکز توزیع و حمایت از طرحهای برگزیده ترویج کتابخوانی توسط بانک و بنیاد ملت و۲۰ میلیارد ریال اعتبار فرهنگی از سوی استانداری خراسان رضوی به نیشابور به عنوان دومین پایتخت کتاب ایران بود.
تنها اتفاق خوب پایتختی کتاب ایران برپایی هجدهمین نمایشگاه ناشران کتاب ایران در باغرود از ۱۶ الی ۲۱ آبان ۱۳۹۵ با روزی بیش از ۱۰ هزار بازدیدکننده بود که از نیشابور و سراسر استان خراسان رضوی، شمالی و جنوبی برگزار و با همت عالی نیشابوریان فرهنگدوست در حافظه تاریخی، فرهنگی ابرشهر ایران ماندگار شد.
یادش بخیر! حال باید از مسئولان شهرستان ،استان و کشور در ادوار مختلف پرسید اکنون که نزدیک به یک دهه از آن تاریخ گذشت حق نیشابور چه شد؟ کتابخانهی عمومی که در بوستان ارغوان ساخته نشد! تسهیلات مناسب برای تأسیس، نوسازی و تجهیز کتابفروشیها و مراکز توزیع و حمایت از طرحهای برگزیده ترویج کتابخوانی به چه کسی داده شد؟
و بیست میلیارد ریال اعتبار فرهنگی از سوی استانداری خراسان رضوی کجای نیشابور هزینه شد؟ امیدواریم مسئولان اعم از استاندار خراسان رضوی که فرزند نیشابور بزرگ است و دغدغه فرهنگ را دارد، همراه با مسئولین شهر، اعم از امامجمعه، فرماندار و نمایندگان مردم نیشابور بزرگ در خانهی ملت پیگیری کنند و این حقوق بهحق مردم نیشابور مطالبه و به مرحلهی اجرا برسد و پاسخی درخورشان مردم نیشابور داشته باشند ! منتظر اخبار خوش شما درباره این موضوع هستیم! ان شاء الله تعالی