در کنار کودکان ما که این روزها از ماندن در خانه گلایه می کنند و مدام با جمله «حوصله ام سر رفته» به زمین و زمان گلایه می کنند کودکانی هم هستند با نام «کودکان کار» که اطلاعاتی از ویروس کرونا ندارند. حتی برخی از آنها شنیدهاند که ویروس کرونا اثری روی کودکان ندارد. بنابراین خود را در معرض ویروس قرار میدهند.
دکتر فرزانه مظلومی، پزشک عمومی در این خصوص می گوید: «کودکان کار شرایط زندگی و تغذیه مناسبی ندارند. بنابراین سیستم ایمنی آنها با کودکان عادی فرق میکند و اتفاقا بهعلت سیستم ایمنی پایین، بیشتر در معرض ویروس قرار دارند. آنها سر چهارراهها، کارگاهها، اتوبوس، محلهای شلوغ و پر رفت وآمد حضور دارند. همین آمار ابتلایشان به ویروس را به طرز وحشتناکی بالا میبرد و کودکان زبالهگرد در این میان با بیشترین آسیب روبهرو هستند. ولی به کارشان ادامه میدهند. چون مجبور هستند برای تامین معاش خود و خانوادهشان کار کنند. امکان خیلی زیادی وجود دارد که بسیاری از آنها دچار بیماری کرونا شوند و در هیچ کجا هم به ثبت نمیرسد.»
تهیه بستههای معیشتی لطفاً
حجم زبالهها با شیوع ویروس بیشتر شده است، دکتر مظلومی در توضیح این موضوع می گوید: «اقلامی مانند دستکش یکبار مصرف و نایلون و استفاده بیشتر از دستمال کاغذی از جمله اقلام اضافه شده به زباله های این روزهای مردمان ماست. اغلب کودکان زبالهگرد برای پیمانکاران کار میکنند و تاکنون هیچ تمهیداتی برای این کودکان مانند ارائه بستههای بهداشتی یا آموزش انجام نشده است.
مدتی میشود برخی از آنها را از سطح شهر جمعآوری میکنند، ولی این راهکار نیست. چون دوباره برای تامین معاش به شهر باز میگردند. تهیه بستههای معیشتی در زمان بحران کرونا برای این کودکان میتواند راهکاری در زمان بحران باشد.»
تفکیک، بی تفکیک
ضوابط و مدیریت اجرایی پسماندهای پزشکی، در مراکز درمانی به ۴ دسته پسماندهای عادی، عفونی، تیز و برنده و شیمیایی و دارویی تقسیم میشوند که پسماندهای آلوده به ویروس کرونا، جزو پسماندهای عفونی هستند.
این پزشک عمومی می گوید: «با توجه به قدرت بالای انتشار و زمان زنده ماندن ویروس، علاوه بر اعمال دقیق ضوابط موجود، تمهیدات کنترلی دیگر نیز باید اندیشیده شود؛ چراکه در جبهه نخست فعالیت، کارگران و از آن مهمتر نوجوانان زبالهگرد در معرض خطر جدی قرار دارند. متأسفانه برخی از پیمانکاران برای منافع مالی خود، سلامت کودکان کار را نادیده میگیرند.»
دکتر مظلومی در پایان صحبت های خود چند راهکار پیشنهاد می دهد و می گوید: «با توجه به دوره کمون این بیماری و مشخص نبودن ناقلین و غیرناقلین از یک طرف و امکان پرستاری و قرنطینه تعدادی از مبتلایان در خانه، تمهیدات حفاظتی لازم برای پسماندهای تولیدی ازجمله ماسک، دستکش و…، الزامی است.
همچنین باید موضوع تفکیک از مخازن پسماندهای شهری توسط کارگران و عوامل اجرایی پیمانکاران، متوقف شود. در این میان دستگاههای نظارتی روی موضوع پسماند باید بیش از پیش فعال شوند تا از بهکارگیری کودکان کار توسط پیمانکاران در این روزها جلوگیری شود.
بنا به تجربیاتی که در چین هست و کارهایی که آنها انجام دادهاند، دیدیم که آنها در چنین شرایطی پسماند خانگی را تفکیک نمیکنند زیرا امکان مخلوط شدن آن با پسماند عفونی که در خانهها تولید میشود یا ماسکها و دستکشها وجود دارد. چه خوب می شود اگر این روش نیز در شهر ما پیاده سازی شود.»
- نویسنده : محبوبه ذالیانی
- منبع خبر : خاتون شرق