۲ماه قبل دکتر ظفرقندی وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در حکمی دکتر غزاله دوستپرست ترشیزی را به عنوان سرپرست دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی نیشابور منصوب کرد تا انتصاب نخستین زن به عنوان سکاندار این دانشگاه در دولت چهاردهم رقم بخورد.
پس از این انتصاب در اقدامی شتابزده مراسم تحویل دفتر ریاست با حضور قابل تأمل یکی از رؤسای سابق که شائبه تلاشهای او برای تصدی ریاست دانشگاه برای خودش مطرح شده بود، برگزار شد تا سلسله تغییر و تحولات در ردههای مدیریتی و معاونان این دانشگاه آغاز شود و شاهد حضور برخی چهرههای منتصب به اشخاص و جریانات خاص در مناصب کلیدی دانشگاه علوم پزشکی نیشابور باشیم.
روابط خویشاوندی، گلوگاههای فساد
در سالهای گذشته شایعاتی مبنی بر استخدام برخی افراد بدون ضابطه و براساس رابطه در دانشگاه علوم پزشکی به گوش میرسید که رؤسای وقت دانشگاه در این خصوص حاضر به شفافسازی نشدند.
ارتباط این استخدامیها با برخی از پرسنل و کارمندان همواره باعث ایجاد گلوگاههای فساد و محل سؤال بوده است.
خاتون شرق در این رابطه برای شفافسازی و آگاهی شهروندان از دکتر دوستپرست در نخستین نشست خبریاش جویای این موضوع شد.
دکتر غزاله دوستپرست ترشیزی سرپرست جدید دانشگاه علوم پزشکی نیشابور در نخستین روز از سومین ماه پس از انتصابش در نخستین نشست خبری با خبرنگاران در پاسخ به اینکه چه تعداد از پرسنل و کارمندان دانشگاه علوم پزشکی نیشابور با یکدیگر رابطه خویشاوندی و همسری دارند اظهار بیاطلاعی کرد اما تأیید کرد که برادر یکی از رؤسای سابق این دانشگاه به همراه همسرش و همچنین همسر معاونت فعلی فرهنگی و دانشجویی بهصورت همزمان در این دانشگاه مشغول به کار هستند.
لازم به ذکر است با الزامی شدن «قانون شفافیت قوای سهگانه» از ۱۰ آبانماه امسال تمام مقامات باید میزان حقوق خود را در دسترس عموم قرار دهند و این امر میتواند آغاز مبارزه جدی با فساد اداری و ایجاد شفافیت در قبال مدیران و مسئولان باشد.
این قانون که به دنبال افزایش نظارت مردمی و مبارزه با فساد اداری و اقتصادی است، نقش قابلتوجهی در تحول ساختارهای اجرایی خواهد داشت.
من پاسخگوی اشتباهات دیگران نیستم
دوستپرست درباره علت انتصاب شتابزده معاونت فرهنگی و دانشجویی اظهار کرد: براساس چه معیاری میگوئید شتابزده؟ من از آن دسته مدیرانی بودم که از هفته سوم انتصابم تازه هفتهای یک ابلاغ از کارتابل من بیرون میآمد و همه خرده میگرفتند که مگر قرار است با تیم قبلی کار کنی؟ چرا عوض نمیکنی؟ انتخاب افراد بر اساس تواناییها رزومه کاریشان بود.
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی نیشابور درباره میزان حقوق دریافتیاش و اینکه یکی از رؤسای سابق این دانشگاه همزمان با تصدی پست ریاست حق محرومیت از مطب هم دریافت میکرده اظهار کرد: خودشان میگرفتند خودشان هم پاسخ بدهند، کار اشتباه کردند و من پاسخگوی اشتباهات دیگران نیستم.
میزان دریافتی من ماهیانه ۲۷میلیون تومان است و البته من استادیار پایه چهار هستم و از یک کارمند ۱۵ سال سابقه خودم دریافتیام کمتر است.
خیرین ما به صورت جزیرهای عمل میکنند
دکتر دوستپرست گفت: از معاونتهای مختلف خواستهام اولویتها و کمبودها را در حوزه خودشان مشخص کند و خدمت آقای دکتر متولیزاده در جلسهای که با ایشان به عنوان نماینده مجمع خیرین سلامت داشتیم ارائه شده و من این گلایه را داشتم زیرا خیرین ما به صورت جزیرهای عمل میکنند و ای کاش اقداماتشان را براساس اولویتبندیهای دانشگاه که اولویت واقعی منطقه است تجمیع میکردند و این اولویتبندی آماده شده و ظرف ۲ هفته آینده به صورت کتابچه در اختیار مجمع خیرین سلامت قرار خواهد گرفت تا از این به بعد شاهد هزینه کردن خیران در بخشهای حساس باشیم که پاشنه آشیل دانشگاه است و این دفترچه را در سایت دانشگاه هم برای اطلاع خبرنگاران اطلاعرسانی میکنیم و در حال حاضر اولویت ما فعالسازی بیمارستان سوم نیشابور است زیرا اشغال تخت بیمارستانی بالای ۸۰درصد و سرانه تخت بیمارستانی با استانداردهای واقعی فاصله زیادی دارد و برنامه نوسازی اورژانس از دیگر اولویتهای این دانشگاه است.
خیلی سعی کردند برای افتتاح بیمارستان سوم در ۲۲بهمن از من قول بگیرند
وی در پاسخ به سؤال یکی از خبرنگاران درباره علت عدم حضور خیران سلامت در جلسه امضای تفاهمنامه با مهندس وکیلی اظهار کرد: چیدمان آن جلسه از دست من خارج بوده و خودم به عنوان مهمان در جلسه فرمانداری حضور داشتم.
دوستپرست در ادامه اظهار کرد: من در جلسه قبلی هم گفتم که سعی میکنیم تا اردیبهشت ماه آنجا را به مرحله عملیاتی برسانیم و به کسی هم قولی ندادهام و ساختمان بیمارستان سوم تا ۲ماه آینده تکمیل خواهد شد اما مهم نیروی انسانی و تجهیزات بیمارستان است و ما در حال رایزنی و پیگیری هستیم و خیلی سعی کردند برای ۲۲بهمن از من قول بگیرند اما بنده هیچ قولی در مورد اینکه در هفته دولت یا ۲۲بهمن این بیمارستان به بهرهبرداری برسد ندادهام چون با واقعیت ناسازگار است. نیروی انسانی بیمارستان سوم در حد ۳۰ تا ۴۰درصد تأمین شده و اگر بخواهم واقعیت را بگویم برای تأمین نیروی انسانی و امآرآی و آمبولانس و سایر موارد حداقل ۴۰۰میلیارد تومان دیگر مورد نیاز است.
بیشتر درآمد دانشگاه علوم پزشکی صرف پرداخت حقوق میشود
وی گفت: در سال ۱۴۰۲ میزان درآمد عمومی دانشگاه علوم پزشکی نیشابور۶۵۰ میلیارد تومان و درآمد اختصاصی ۴۰۰ میلیارد تومان بوده است و مقداری درآمد بیمارستان حکیم از ۲۲بهمن بیشتر است امسال هم میزان درآمد پیش بینی شده ۲هزار میلیارد تومان است و سال قبل هم یک هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان پیشبینی کرده بودیم که ۱۰۰درصد تخصیص پیدا کرد.
وی خاطرنشان کرد: بیشتر این درآمدها صرف حقوق پرسنل و کارمندان میشود.
از چهار هفته قبل احساس خطر کردیم
وی درباره آخرین وضعیت کرونا در نیشابور اظهار کرد: ماسک زدن ما یک حرکت نمایشی نیست و از اواخر مهرماه امسال به بیمارستانها اخطار دادیم و تقریباً از چهار هفته قبل احساس خطر کردیم زیرا میزان ورودی بیماران افزایش پیدا کرد و بیشتر این بیماران از گروههای حساس و آسیبپذیر و دارای بیماری زمینهای هستند که به علت جدی نگرفتن علائم بیماری دیر به بیمارستان مراجعه میکنند.
طی شش ماه گذشته ۲ نفر براثر آنفولانزا و ۱۵ نفر بر اثر کرونا در نیشابور فوت کردهاند که از گروههای آسیبپذیر و سالمندان بودهاند.
ظهر جمعه گذشته جلسه بحران داشتیم و مسئول کمیتههای بحران مشخص شدند و پس از آن هم به فرمانداری و آموزشوپرورش اطلاعرسانی شد اما احساس کردیم شاید اخطارها جدی گرفته نشده و فکر میکنند ما بزرگنمایی میکنیم و برای مواجهه با بحرانهای بزرگتر پیشبینیهای لازم انجام شد.
وی در خصوص مرکز درمانی شمس شرق اظهار کرد: در حال حاضر کارایی این مرکز در حد یک درمانگاه زنان است و اساسنامه شمس شرق دارای اشکال است و باید اصلاح شود و رایزنی کردهایم که آن را به کاربری واقعیاش بازگردانیم.
وی درباره تخلفاتی که در این مرکز انجام شده اظهار کرد: من در جریان این تخلفات نیستم و در دوره خودش به این موارد رسیدگی شده است و در حال حاضر هم باید نوع تملک و هزینهکردهایش روشن شود و خارج از چارچوب قانون نباید کاری انجام شود.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: نیروی فوقتخصص ناباروری پس از عید به نیشابور خواهند آمد.
برخورد با زیرمیزی در توان دانشگاه علوم پزشکی نیست
وی درباره تعیین کاربری بیمارستان سوم گفت: هفته آینده قرار است از طرف وزارتخانه از بیمارستان سوم نیشابور بازدید شود تا کاربری این بیمارستان قطعی شود و براساس آن تأمین نیرو و تجهیزات مورد نیاز انجام شود اما حتی با راهاندازی بیمارستان سوم نیشابور باز هم از سرانه تخت بیمارستانی عقب هستیم.
وی افزود: من در خارج از کشور زندگی کردهام و عملکرد پزشکان ما ۱۰برابر بهتر و پوشش بیمهای ما ۱۰۰برابر ضعیفتر است و تعرفههای پزشکی ما هم غیرواقعی است. در حوزه برخورد با پدیده زیرمیزی با حراست و بازرسی هماهنگی شده و با دادستان هم جلسهای داریم و با این پدیده بدون تعارف باید کنترل شود و برخوردهایی هم شده و من نمیتوانم بگویم ۱۰۰درصد این موضوع را جمع میکنیم چون در توان دانشگاه علوم پزشکی نیست اما سازوکار برخورد با آن تنظیم شده است.
علت فوت دختر زبرخانی براثر قصور پزشکی نبوده
وی درباره فوت مشکوک دختری ۱۳ساله در مرکز جامع خدمات سلامت یکی از روستاهای زبرخان اظهار کرد: این دختر حدود هشت روز علائم سرماخوردگی داشت و متأسفانه پس از مراجعه به پزشک درمان جواب نداده است و روزی که بدحال شده بود دچار تنگی نفس شدید میشود و بلافاصله به بیمارستان حکیم اعزام میشود و دچار ایست قلبی میشود اما هنوز علت قطعی مرگ مشخص نشده است.
وی علت مرگ را بر اثر تزریق اشتباه تکذیب کرد و گفت: در این حادثه مسئله قصور پزشکی نبوده است.
کمبود متخصص بیهوشی در نیشابور
ماهیانه ۵۲ میلیارد تومان فقط حقوق پرداخت میشود و هم در نیروی تخصصی و هم نیروی فوق تخصصی کمبود داریم و در حال حاضر نیازمند پنج نیروی متخصص بیهوشی هستیم و برای فوق تخصص گوارش دچار کمبود جدی هستیم و امسال وزارتخانه متخصص طب عفونی اختصاص نداده است.
اتمام حجت سرپرست دانشگاه علوم پزشکی با مدعیان انتصاب وی از سوی یک شخص و جریان خاص
دکتر غزاله دوستپرست ترشیزی سرپرست جدید دانشگاه علوم پزشکی نیشابور با این ادعا که منصوب به هیچ شخص و جریانی نیست اظهار کرد: همینجا خیلی دوست دارم یکبار برای همیشه پرونده این موضوع را ببندم و چون اتمام حجت میخواهم بکنم دوباره شنیدنش برایم قابل پذیرش نخواهد بود.
انسانها براساس توانمندیهایشان در جایگاهی قرار میگیرند و امیدواریم این فرایند سرلوحه کار من و تیم بنده خواهد بود؛ بنده نه منسوب به شخص خاصی هستم و نه جریان منسوب به چپ یا راست.
وی با اشاره به ریاست هشتساله یکی از رؤسای اسبق این دانشگاه اظهار کرد: هر انسانی هم مسیر درست را میتوانسته طی کند و هم مسیر غلط را. ما قرار است از غلطها تجربه بگیریم و تکرار نکنیم.
وی گفت: خانم دکتر تقیآبادی با تأییدات کامل حراستی و گزینشی منصوب شدهاند و اگر پروندهای هم به هر دلیلی داشتهاند بسته شده و من خیلی خوشحال میشوم پای مسائل شخصی ما به مصالح سازمانی دانشگاه وارد نشود.
وی در پاسخ به این سؤال که منظورش از مسائل شخصی چیست اظهار کرد: منظورم به شخص خاصی نبوده و اونهایی که خودشان میدانند و مسائل شخصیشان را میخواستند وارد کنند خواهش میکنم این مسائل را وارد نکنند. بابت رئیس دفترم هم خیالتان جمع باشد ایشان چهارسال سابقه معاونت بهداشتی را دارد و حداقل نامهنگاری اصولی را که پایه کار آکادمیک و اداری است به خوبی یاد دارد و قطعاً از ایشان و هرکس دیگری استفاده میکنم و منصوب هرکسی هم باشد برای من مهم نیست.
با انتقادهای مخرب برخورد میشود
وی گفت: رسانه همانطور که میتواند یک ارگان را زمین بزند میتوان آن ارگان را بالا ببرد و ما نه میخواهیم یک رسانه برای ما خلاف واقعیت بنویسد و نه میخواهیم ما را وارد حاشیه کند. عدهای دوست دارند و در ذاتشان است که مانع درست کنند و سمپاشی کنند. هدف قلبی من ارتقای نیشابور است و خواهشی که از رسانهها دارم این است که بازوی توانمندی در کنار من باشند و انتقاد سازنده بسیار ارزشمند است و من پذیرا هستم اما با انتقادهای مخرب برخورد میشود.
لازم به ذکر است این اظهارات سرپرست دانشگاه علوم پزشکی نیشابور در حالی است که در جلسات متعددی که وی داشته حضور چهرههای منصوب به یکی از ستادهای انتخاباتی به قدری پررنگ است که شائبه نفوذ یک جریان سیاسی خاص را برای تأثیرگذاری بر عزل و نصبها در این دانشگاه تقویت میکند و نگرانیهای جدی را در میان کارکنان و ناظران ایجاد کرده است.
چنین اقداماتی نهتنها استقلال نهادهای علمی و دانشگاهی را به خطر میاندازد، بلکه میتواند بر کیفیت خدمات درمانی و آموزشی تأثیرات منفی بگذارد.
وقتی دانشگاه به جای مکانی برای پیشبرد اهداف علمی و خدمترسانی به مردم، به عرصهای برای منازعات سیاسی تبدیل شود، اعتماد عمومی به این نهادها کاهش یافته و رسالت واقعی آنها زیر سؤال میرود.
باید به این نکته توجه داشت که دانشگاه علوم پزشکی نیشابور به عنوان نهادی که مسئولیت مستقیم سلامت و آموزش شهروندان را بر عهده دارد، نمیتواند و نباید محلی برای تسویهحسابهای سیاسی باشد. حضور افرادی با وابستگیهای سیاسی در جلسات کلیدی این دانشگاه، نشاندهنده عدم شفافیت در روند تصمیمگیریهاست؛ موضوعی که میتواند زمینهساز اتخاذ تصمیماتی شود که بیش از آنکه به نفع جامعه باشد، اهداف گروهی و جناحی خاصی را دنبال کند.
در این میان، سؤال اصلی این است که چرا نظارتهای لازم بر این روندها صورت نمیگیرد؟
آیا وزارت بهداشت و سایر نهادهای نظارتی از این تحرکات آگاه هستند؟ اگر پاسخ مثبت است، چرا تاکنون اقدامی برای شفافسازی و مقابله با این دخالتها انجام نشده است؟ و اگر پاسخ منفی است، این خود نشاندهنده ضعف جدی در نظام نظارت و ارزیابی است که میتواند زمینهساز بروز بحرانهای بزرگتری در آینده شود.
از سوی دیگر، حضور افراد وابسته به جریانهای سیاسی خاص، نهتنها اعتبار این دانشگاه را در میان جامعه علمی کاهش میدهد، بلکه انگیزه و اعتماد کارکنان و دانشجویان را نیز تحت تأثیر قرار میدهد. این وضعیت میتواند به مهاجرت نیروهای متخصص، کاهش کیفیت آموزش و پژوهش و در نهایت، تضعیف نظام سلامت منطقه منجر شود.
بنابراین، لازم است تا مقامات ذیربط با جدیت بیشتری این مسئله را بررسی کرده و با شفافسازی روندهای مدیریتی، مانع از تداوم این رویه شوند. استقلال دانشگاهها باید به عنوان خطقرمز نظام آموزشی و بهداشتی کشور حفظ شود؛ چراکه هرگونه دخالت غیرعلمی و سیاسی در این حوزهها، آسیبهای جبرانناپذیری را به دنبال خواهد داشت.
در نهایت، دانشگاه علوم پزشکی نیشابور، مانند هر نهاد علمی دیگر، باید محلی برای تبادل نظرهای علمی و نه سیاسی باشد. جامعه از این نهادها انتظار دارد که بر مبنای شایستهسالاری و باهدف ارتقای کیفیت خدمات عمل کنند، نه اینکه به ابزاری برای تحقق اهداف کوتاهمدت گروههای خاص تبدیل شوند.
برگزاری لاتاری برای طرح سؤال در نشست خبری علوم پزشکی
از دیگر نکات جالب در ابتدای این جلسه عزم مدیر تازهکار روابطعمومی دانشگاه علوم پزشکی نیشابور برای قرعهکشی برای تعیین نوبت طرح سؤال خبرنگاران بود.
رحیمی در ابتدای این جلسه اظهار کرد: برنامهریزی براین اساس بود که قرعهکشی انجام شود تا به ساحت بزرگوارانی که حضور دارند جسارت نشود و برحسب تصادف و اتفاق سؤالات مطرح شود.
با وجود این اظهارات وی که نشان از عدم آشنایی با حوزه رسانه و برگزاری این نوع نشستهای خبری داشت در ادامه خبرنگاران با مدیریت جلسه نحوه طرح سؤالات را مدیریت کردند.