امسال هم مراسم روز ملی خیام با حرف و حدیثهای فراوان و بدون حضور وزیر فرهنگ برگزار شد. این در حالی است که فرماندار نیشابور پیش از این از حضور وزیر فرهنگ در این مراسم خبر داده بود اما به جای وزیر سخنگوی دولت وفاق در مراسم روز ملی خیام نیشابور حاضر شد تا برای چندمین سال متوالی مراسم روز ملی خیام بدون حضور وزیر فرهنگ برگزار شود.
اما در میان سخنگویان این مراسم تنها امام جمعه نیشابور بود که به پاشنه آشیل مراسم روزهای ملی نیشابور یعنی کمبود یا به عبارت بهتر نبود بودجه اشاره کرد.
حجتالاسلام سیدابوالقاسم یعقوبی امام جمعه نیشابور در این مراسم گفت: روزهای خیام و عطار و روز ورود امام رضا علیه السلام به نیشابور روزهای ملی است و ما افتخار می کنیم از پنج روز در تقویم ملی سه روز متعلق به نیشابور است اما برگزاری این روزهای ملی نیازمند اعتبار ملی است و برگزاری این مراسم ها باید پشتوانه ملی داشته باشد و دولت باید برای این برنامه ها بودجه و اعتبار تخصیص بدهد نه اینکه ما اگر بخواهیم مراسم روز ملی برگزار کنیم هزاران دردسر داشته باشیم و این تقاضای مهمی است که باید به آن توجه شود.
وی اظهار کرد: ملی بودن روز خیام یعنی خیام متعلق به همه ایران و همه جهان علم و دانش و فلسفه و حکمت است پس باید برای برگزاری هرچه باشکوه تر این مراسم یک همگرایی ملی شکل بگیرد.
امام جمعه نیشابور گفت: مورد دیگر اینکه باغ زیبای خیام در ملک امامزاده محروق بالغ بر ۶۰ سال از عمرش می گذرد و در طی این مدت هیچ برنامه بهسازی و توسعه ای نداشته و درخواست ما این است که توسعه باغ خیام و عطار در دولت و سازمان برنامه و بودجه و وزارت میراث فرهنگی مورد توجه ویژه قرار بگیرد.
باید برای این باغ ها فکر و طرح جدید داشته باشیم تا این جایگاه و پایگاه در حد و شان این بزرگان و همشهریان و بازدیدکنندگان باشد.
او با اشاره به اینکه مراسم روز ملی برای ایجاد وحدت ملی است اظهار کرد: ما نیاز به وحدت ملی داریم؛ وحدت ملی برای ما یک شعار زودگذر نیست بلکه یک مبنای ماندگار است، روز ملی روزی نیست که ملی گرایی اسلامیت را کنار بزند و روز عاشورا روزی نیست که ملیت را تحت الشعاع خودش قرار بدهد، هم روز خیام یک روز ملی و اسلامی است و هم روز عاشورا یک روز اسلامی و ملی است.
او اظهار کرد: ما یک هویتی داریم که در دو آینه ایران و اسلام آن را می بینیم و درود خداوند بر روح استاد مطهری که در کتاب ارزشمند خدمات متقابل اسلام و ایران این نکته را یادآوری کرد و تلاش های استعماری را برای ایجاد تفرقه بین ملت ایران گوشزد کرد.
وی خاطرنشان کرد: اسلام به ایران و ایران به اسلام خدمت کرده است و شاید قرار گرفتن آرامگاه خیام در کنار آرامگاه امامزاده محروق به همین موضوع اشاره دارد و نشان دهد که این ملت و کشور یک هویت ملی و یک هویت دینی دارد و این مسئله مهمی است که نسل جوان باید به آن توجه کند.
امام جمعه نیشابور با اشاره به اینکه نیشابور به خاطر وجود این مفاخر مرکز و محل مفاخر بزرگ ایران است اما در نیشابور از داشتن انجمن مفاخر محروم هستیم گفت: باید انجمن مفاخر کشور در نیشابور یک دفتر فعال داشته باشد تا بتوانیم برای جوانانمان الگوسازی کنیم و متاسفانه نظرات دانشمندان و اساتید و پژوهشگران ما در دانشگاه ها باقی می ماند در حالی که آن نظرات باید وارد جامعه شود تا مردم چهره واقعی خیام را بشناسند.
دفتر انجمن آثار و مفاخر فرهنگی در نیشابور رسمیت یافت
محمود شالویی رییس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی کشور سخنران بعدی این مراسم در واکنش به سخنان امام جمعه نیشابور گفت: با توجه به خواسته امام جمعه محترم نیشابور برای ایجاد انجمن مفاخر در این شهر از همین امروز دفتر انجمن آثار و مفاخر فرهنگی در نیشابور رسمیت می یابد و احکام اعضای آن صادر می شود و باعث افتخار است که همزمان با ۲۸ اردیبهشت ماه روز ملی حکیم عمر خیام نیشابوری دفتر انجمن مفاخر نیشابور هم راه اندازی می شود.
وی افزود: نیشابور و کاشان دو شهری هستند که دفتر انجمن مفاخر در آنها دایر می شود هر دو هم به دلیل اهمیتی که دارند و امیدوارم که برنامه های مفاخر یکی پس از دیگری با رونق هرچه بیشتر در این شهر گرامی شکل بگیرد و دنبال شود.
خیام فلسفه زیست اخلاقی را به بشر آموخت
سخنگوی دولت در آیین بزرگداشت روز خیام گفت: خیام، حکیمی است که فلسفه زیست اخلاقی را به بشر آموخت.
به گزارش ادارهکل روابط عمومی استانداری خراسان رضوی، فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت، در آیین بزرگداشت روز حکیم عمر خیام که در آرامگاه این اندیشمند برجسته در نیشابور برگزار شد، با ابراز خرسندی از حضور در دیار فرهیختگان، بر نقش بنیادین نگاه فلسفی خیام در تربیت انسان اخلاقمدار تأکید کرد.
مهاجرانی با بیان اینکه «خیام تنها یک عالم نبود، بلکه حکیمی بود که نهفقط علم را آموخت، بلکه خرد را زیست»، اظهار داشت: خیام با پرسش آغاز کرد، با شکوفایی ذهن ادامه داد و با اندیشه، هستی را معنا کرد. اگر امروز به او لقب حکیم میدهیم، به این دلیل است که فلسفه زندگی را به انسان میآموزد؛ او با سپیدهدم، با کوزه، و با هستی به گفتوگو مینشست.
سخنگوی دولت در ادامه با اشاره به لایههای عمیق اندیشه خیام، تصریح کرد: وقتی میگوید: “هر جا که قدم نهی تو بر روی زمین / آن مردمک چشم نگاری بوده است”، در واقع انسان را به فروتنی، پرهیز از قدرتطلبی و التزام به اخلاق فرا میخواند. این فلسفه اوست که دلها را شیفته خود کرده، نه صرفاً دانش نجوم یا ریاضیات که در آن نیز سرآمد بود.
وی با تأکید بر جایگاه جهانی خیام افزود: خیام یکی از مفاخر بزرگ بشری است که نامش نهفقط در تاریخ، بلکه بر ماهوارهها و در ساختارهای علمی و مهندسی نیز حک شده است. امروز بازتاب اندیشه او را در آثار ادبی، فلسفی و حتی سبک زندگی انسان معاصر میتوان مشاهده کرد.
مهاجرانی ادامه داد: خیام نگاهی را پایهگذاری کرد که اخلاق را به متن زندگی بازگرداند. در رباعیات او، اندیشهای جاری است که انسان را از دلبستگی به جهان ناپایدار بازمیدارد و به جستجوی معنا دعوت میکند. خوشا به حال مردم نیشابور که خیاموار میاندیشند و میزیند.
وی همچنین با اشاره به مقالهای از دکتر شفیعی کدکنی یادآور شد: در این مقاله، نیشابور بهعنوان یکی از خاستگاههای اصلی فرهیختگی و زایش اندیشه در تاریخ ایران معرفی شده است؛ ظرفیتی که امروز نیز باید در مسیر توسعه علمی و فرهنگی کشور به کار گرفته شود.
در پایان سخنان خود، مهاجرانی با خواندن یکی از دوبیتیهای خیام خاطرنشان کرد:
ک
کم کن طمع از جهان و میزی خرسند
از نیک و بد زمانه بگسل پیوند
می در کف و زلف دلبری گیر که زود
هم بگذرد و نماند این روزی چند
وی افزود: انسانها تنها به اندازه اثری که در جهان میگذارند، ماندگار خواهند ماند.