طرح آمایش آموزش عالی برنامه ای است که براساس آن دانشگاههای کوچک باید با یکدیگر ادغام شوند و یک دانشگاه بزرگ و توانمند را تشکیل دهند و هدف از اجرای این طرح استفاده بهتر از ظرفیتهای دانشگاهی است.
مدتی قبل خبر ادغام دانشگاه پیام نور واحد نیشابور در دانشگاه دولتی نیشابور منتشر و به فاصله کوتاهی حذف شد که باعث بروز ابهامات و سؤالاتی شد که در شماره ۱۹۳ خاتون شرق در مصاحبه با رئیس دانشگاه پیام نور نیشابور برای آگاهی مخاطبان به این موارد پرداختیم.
رئیس دانشگاه پیام نور نیشابور در آن مصاحبه تأکید کرد طرح آمایش در این دانشگاه به درستی اجرا نشده و باعث کاهش ظرفیت رشته های این دانشگاه شده است.
هفته گذشته در بازدید دکتر علی منظم اسماعیل پور رئیس دانشگاه پیام نور خراسان رضوی از دانشگاه پیام نور نیشابور فرصتی فراهم شد تا با وی درباره طرح آمایش دانشگاه ها و آخرین تحولات این دانشگاه گفت و گو کنیم.
دکتر اسماعیل پور در پاسخ به این پرسش که آیا ادغام دانشگاه پیام نور نیشابور با دانشگاه دولتی نیشابور به نفع دانشجویان است گفت: هدف از این آمایش، بهبود بهرهوری و کیفیت آموزشی است و اینگونه نیست که قصد حذف دانشگاهی را داشته باشیم، بلکه تصمیمات بر مبنای شاخصهای مشخص اتخاذ میشود.
در شهرستان نیشابور که یکی از شهرهای بزرگ استان است، مراکز پیام نوری داشتیم که در شعاع ۱۵ کیلومتری این شهر قرار داشتند، اما بهدلیل نداشتن ساختمان آموزشی مناسب و جذب ناکافی هیئت علمی، در برنامه آمایش و ادغام قرار گرفتند البته هدف ما این است که واحدها استانداردهای لازم را کسب کنند و ادغام بهعنوان راهحل آخر در نظر گرفته شود.
منظم اسماعیل پور در ادامه گفت: دانشگاهها با اساتید و دانشجویان زندهاند و تا زمانی که دانشجو داشته باشیم، واحدها تعطیل نخواهند شد و خدمات آموزشی ارائه میشود و رشتههایی که دانشجو ندارند، به تدریج بسته خواهند شد تا دانشجویان فعلی فارغالتحصیل شوند.
وی افزود: دانشجویان ما که در مقطع کارشناسی فارغالتحصیل شدهاند، غالباً در تحصیلات تکمیلی دانشگاههای آزاد، دولتی و ملی رتبههای برتر کسب کرده و در آزمونهای استخدامی آموزش و پرورش و سایر آزمونها موفقیتهای چشمگیری داشتهاند و با توجه به این دستاوردها، وزارت علوم اعلام کرده که آمایش دانشگاهها در دستور کار قرار گرفته است.
وی با تأکید بر اهمیت نقش دانشگاه پیام نور نیشابور گفت: دانشگاه پیام نور نیشابور بهعنوان یکی از مراکز بزرگ و باسابقه میتواند بهعنوان یک قطب علمی ایفای نقش کند، برای این منظور باید منطقی باشیم و چند واحد اطراف نیشابور را ادغام کنیم تا از نظر کمیت و کیفیت ارتقاء پیدا کنیم.
وی همچنین به درخواستهای مسئولین شهرستان نیشابور برای ارتقای دانشگاه اشاره کرد و گفت: دانشگاههای پیام نور، آزاد و فنی در نیشابور هرکدام مخاطبان خاص خود را دارند و با وجود کمبودهای فعلی مانند مشکل خوابگاه، در صورت احداث یک مجتمع خوابگاهی و کتابخانه مرکزی میتوانیم خدمات بهتری به دانشجویان ارائه دهیم.
سرپرست دانشگاه پیام نور خراسان رضوی درباره چشمانداز آینده این دانشگاه افزود: سیاست ما هدایت رشتههای دانشگاهی به سمت کارآفرینی است و به همین منظور مرکز مدیریت و مشاوره شغلی (TMC) افتتاح شده تا دانشجویان بتوانند در زمان تحصیل شغلی پیدا کنند و درآمدی داشته باشند.
وی درباره وضعیت دانشگاه پیام نور نیشابور گفت: ظرفیت قبولی دانشجویان در این دانشگاه تا ۳۰ نفر افزایش یافته و ۶۰ درصد بودجه دانشگاه پیام نور توسط دولت و ۴۰ درصد از طریق خود دانشگاه تأمین می شود، همچنین در حال تدوین طرحهایی برای درآمدزایی از فضاهای موجود دانشگاه و افزایش تعامل با بخش خصوصی هستیم.
وی با بیان اینکه در دانشگاه پیام نور به دنبال هم افزایی با بقیه دانشگاه ها هستیم گفت: چنانچه دانشگاه نیشابور به جذب رشته های فنی مهندسی و پزشکی پرداخت ماهم به جذب رشته های علوم انسانی و رشته هایی می پردازیم که هیئت علمی آن رشته و متقاضی در آن رشته داریم.
وی افزود: دانشگاه فرهنگیان چون تازه تاسیس است و دانشجو زیاد گرفته احتیاج به هیئت علمی دارد و گفته اند هیئت علمی تازه کار نگیرید و از هیات علمی هایی که در دانشگاه پیام نور هستند متناسب با رشته خودتان بگیرید و در بعضی از مراکز واحد هایمان هیأت علمی هایمان مازاد است و میتوانند برای حق التدریس پیش خودمان هم باشند و از این بابت مشکلی نیست، ما سه هزار و ۲۰۰ هیأت علمی در سطح کشور و در سطح استان خراسان رضوی ۱۷۶ هیأت علمی داریم از این ۱۷۶ نفر حدود ۷۶نفر به مصاحبه دانشگاه فرهنگیان دعوت شدند و تعدادی از اساتید به فنی حرفه ای و تعدادی به مرکز تحقیقات کشاورزی رفته اند.
وی گفت: در استان خراسان رضوی ۲۳ واحد پیام نور داریم باتوجه به کار کارشناسی که صورت گرفته باید اینها را به ۱۴ الی ۱۵ واحد برسانیم و تفاهم نامه ای با دانشگاه فرهنگیان در سطح کشور بسته شده که براساس آن باید ۲هزار هیئت علمی و یک هزار و۵۰۰ کارمند در سطح کشور وارد فرهنگیان می شوند.
منظم در پاسخ به این سوال که بعد از این که برای پیام نور نیشابور این مشکل به وجود آمد چقدر از ظرفیت دانشگاه پیام نور کم شد گفت: قبولی به ۱۵ نفر رسیده بود که دوباره اضافه شد و به ۳۰ نفر رسید اما قبل از اینها تا ۶۰ نفر هم پذیرش داشتند.