سریال مسمومیت دانش‌آموزان به نیشابور رسید
سریال مسمومیت دانش‌آموزان به نیشابور رسید
خاتون شزق - صبح یکشنبه گذشته تعدادی از دانش‌آموزان دبیرستان نظام‌الدین بقراط در شهر نیشابور براثر به هم خوردن حالشان به اورژانس منتقل شدند.

بروز این اتفاق هم‌زمان با حوادث سریالی مسمومیت‌ دانش‌آموزان دختر در سایر نقاط کشور موجب بروز ابهاماتی در خصوص علت و نحوه این اتفاق شده است.
به گفته تعدادی از دانش‌آموزان روز گذشته در اواخر ساعات کاری بویی در این مدرسه منتشر شده بود که بلافاصله دانش‌آموزان به حیاط منتقل می‌شوند و امروز هم دوباره با انتشار این بو حال تعدادی از دانش‌آموزان به هم‌ می‌خورد.
به گفته ایشان با انتشار بویی شبیه پیاز در فضای کلاس‌ها آنان دچار سوزش گلو، تنگی‌نفس و سرگیجه شده و تعدادی غش کردند.
براساس مشاهدات میدانی خبرنگار خاتون‌شرق دانش‌آموزان حادثه دیده با سه دستگاه آمبولانس و یکدستگاه اتوبوس آمبولانس به اورژانس منتقل شدند و از این تعداد حال پنج نفر وخیم بود.
حال سوال اینجاست آیا مسئولان این دبیرستان مدیران و روسای خود را در جریان اتفاق روز گذشته قرار داده بودند تا تمهیدات لازم برای جلوگیری از این اتفاق اندیشیده شود؟
ابوطالب جوان معاون استاندار و فرماندار ویژه نیشابور در این خصوص گفت: در این حادثه ۵۰ دانش آموز در دبیرستان دخترانه بقراط دچار علائم مسمومیت شدند که از این تعداد ۱۰ نفر با اورژانس به بیمارستان منتقل شدند و کار درمانشان در حال انجام است.
وی افزود: بیشتر این جریان حالت روانی دارد و دانش‌آموزان بدحال نیستند‌.
معاون مدیرکل و مدیر اداره آموزش‌وپرورش شهرستان نیشابور در جمع خبرنگاران گفت: امروز صبح به ما اطلاع دادند تعدادی از دانش آموزان مدرسه بقراط حالشان بهم خورده و مساعد نیست.
سیدمهدی قاضی افزود: بلافاصله با هماهنگی‌های انجام شده اورژانس در مدرسه مستقر شدند‌ و تعدادی از این دانش آموزان که دچار بی حالی و سرگیجه بوده و واقعا حال خوبی نداشتند به بیمارستان منتقل شدند.
وی گفت: تعدادی از دانش‌آموزان نیز به لحاظ جو روانی و نگرانی و اظطراب دچار استرس شده بودند و مورد خاصی نداشتند.
وی اظهار کرد: از حوزه‌های مختلف شهرستان مسئولان در مدرسه حضور دارند و موضوع در حال بررسی است و به محض اینکه موضوع خاصی تایید شود و به یک نتیجه جامع در مورد علل این حادثه برسیم حتما اطلاع رسانی خواهیم کرد.
وی افزود: خانواده ها نگران نباشند و مورد خاص و نگران کننده‌ای نیست و دانش‌آموزانی که به بیمارستان منتقل شدند بر اساس چیزی که پزشکان می‌گویند مورد خاصی ندارند و از بابت احتیاط و محکم‌کاری به بیمارستان منتقل شده‌اند و حال عمومی همه دانش آموزان خوب است و مشکل خاصی نداریم.
وی اظهار کرد: از خبرنگاران‌و رسانه ها می‌خواهیم کمک کنند تا نگرانی در جامعه ایجاد نشود و خانواده ها اطمینان داشته باشند مورد خاصی نیست و همکاران فرهنگی ما خادمان مردم هستند و شبانه روز در حال تلاش هستند و این‌موضوع نیز باید بررسی شود و هم‌اکنون هیچ چیز خاصی نمی توانیم اعلام کنیم تا تحقیقات و بررسی ها انجام شود.
لازم به ذکر است هم‌زمان با این اتفاق در نیشابور دانش‌آموزان یکی از مدارس دخترانه مشهد نیز دچار حادثه شده‌اند.

هیچ نوع سمی در محل شناسایی نشد
ابوالفضل اسدی مدیرعامل سازمان آتش‌نشانی نیشابور گفت: طی بررسی‌های به عمل آمده تاکنون هیچ نوع سمی در محیط دبیرستان بقراط نیشابور شناسایی نشده است.
وی افزود: کارشناسان این سازمان پس از گزارش این حادثه بلافاصله در محل حضور پیدا کرده و با توجه به اظهارات مصدومان به بررسی دقیق محل پرداختند.
به گزارش روابط عمومی اداره آموزش‌وپرورش نیشابور در جریان حادثه مسمومیت تعدادی از دانش‌آموز از دبستان پسرانه بقراط سه نفر و دبیرستان دخترانه بقراط ۳۴نفر و در کل ۳۷نفر به اورژانس منتقل شده و ۲۰نفر هم به صورت سرپایی درمان شدند و حال عمومی همه دانش‌آموزان خوب است.

با اُردنگی بیرونش کنید
در جریان حادثه مسمومیت تعدادی از دانش‌آموزان دبیرستان دخترانه بقراط خبرنگاران رسانه‌های نیشابور برای اطلاع رسانی و پوشش این حادثه و جلوگیری از بروز اخبار بی‌اساس و شایعه در همان دقایق اولیه در محل حاضر شدند اما حضور خبرنگار برای اطلاع‌رسانی آزاد و تهیه عکس و خبر با ممانعت برخی نیروهای انتظامی و حفاظتی روبرو شد.
در این جریان گوشی تلفن همراه خبرنگار ایسنا برای مدتی کوتاه توقیف شد و خبرنگار خاتون‌شرق شرق نیز با برخورد تند یکی از ماموران سرهنگ نیروی انتظامی و بیان کلمات نامناسب مانند «با اُردنگی بیرونش کنید» از مدرسه بیرون رانده شد.
رئیس اورژانس دانشگاه علوم‌پزشکی نیشابور هم در این جریان حاضر به اطلاع رسانی ابتدایی برای ایجاد شفافیت و رفع نگرانی‌ها نشد.
لازم به ذکر است روابط‌عمومی دانشگاه علوم‌پزشکی نیشابور درخصوص این حادثه تصریح کرد اطلاع‌رسانی درباره مسمومیت‌ها در مدارس به وزارت کشور محول شده است.

(به نقل از خبرگزاری موج)
پشت پرده مسمومیت سریالی دانش آموزان دختر
درست سه ماه از نخستین خبرهای منتشر شده درباره مسمومیت‌های سریالی دختران در مدارس می‌گذرد.
نخستین حادثه ۹ آذر سال جاری در هنرستان دولتی «نور» در شهر قم گزارش شد و ۱۸ دانش آموز دختر راهی مراکز درمانی شدند.
از آن روز تاکنون چندین حادثه مشابه در مدارس مختلف کشور رخ داده و دست‌کم ۲۶ مدرسه دیگر تنها در روز چهارشنبه ۱۰ اسفند هدف این مسمویت‌های زنجیره‌ای قرار گرفته‌اند.
مدارس مختلفی در مناطقی از شهر تهران، اردبیل، شاهین‌شهر، بروجرد و کرمانشاه از جمله این مدارس بودند.
البته اخبار و شایعات مربوط به وقوع مسمومیت‌ها در استان‌های فارس، ایلام، قزوین، مازندران و چهارمحال و بختیاری تکذیب شده است.
مشاهدات عینی و گفته‌های مسئولان مدارس و خانواده‌های دانش‌آموزان حادثه دیده گواه این است که گاز منتشره در همه جا بوی یکسانی داشته است. به گفته یکی از مدیران مدارس گاز منتشره بویی شبیه بوی چوب سوخته و تخم‌مرغ گندیده دارد که با استنشاق آن دانش‌آموزان دچار بی‌حالی و حالت تهوع شدید شدند، که تعدادی از آنها را به همراه مسئولان مدرسه توسط نیروهای اورژانسی راهی مراکز درمانی می‌شوند.
به گفته «پدرام پاک آیین» سخنگوی وزارت بهداشت، این مسمومیت‌ها منشا ویروسی یا میکروبی ندارند و عوارض آن زودگذر است.
از آنجا که موضوع مسمومیت‌ها با تمرکز بر مدارس دختران است، انگشت اتهام بسیاری از مردم به سمت، گروه‌های متحجر و مخالف تحصیل دختران دراز است. در این زمینه، برخی شب‌نامه‌های تهدیدآمیز که خواستار تعطیلی مدارس دخترانه شده بودند نیز در فضای مجازی منتشر شد، اما این موارد که ساختگی تلقی می‌شد، جدی گرفته نشد.
به طوری که تداوم این حوادث سبب شد تا بسیاری از والدین دانش آموزان به همراه فرزندانشان ۲۵ بهمن‌ماه مقابل فرمانداری قم تجمع کنند و خواستار رسیدگی سریعتر به موضوع شوند.
این موضوع به حدی در این روزها نگران کننده شده است که «سیدابراهیم رئیسی» هم روز چهارشنبه ۱۰ اسفند در جلسه هیأت دولت با اشاره به نگرانی‌های ایجاد شده در ارتباط با مسمومیت تعدادی از دانش‌آموزان در برخی مدارس، به وزیر کشور مأموریت داده تا ضمن پیگیری و ریشه‌یابی هر چه سریع‌تر موضوع، از نتایج پیگیری‌ها اطلاع‌رسانی مستند و مستمر صورت گیرد تا نگرانی خانواده‌ها برطرف شود.
همچنین رئیس جمهور تاکید کرد که وزارت بهداشت، وزارت اطلاعات و دیگر بخش‌ها با وزیر کشور در این زمینه همکاری خواهند کرد و هرگونه اطلاع‌رسانی باید از طریق وزارت کشور انجام شود.
«احمد وحیدی» وزیر کشور هم در اینباره، اظهار داشت: «تا الان با توجه به بررسی‌هایی که صورت گرفته در مدارس عامل خاصی را هنوز پیدا نکردند؛ لذا تاکنون گزارش قطعی نسبت به وجود ماده خاص و سمی ارائه نشده است.»
وزیر کشور در پاسخ به اینکه بعضاً گفته شده چندین نفر در این‌باره دستگیر شده‌اند، بیان کرده است: «اخیراً درباره این مسأله مطالب مختلفی بیان می‌شود که همه کذب است؛ مثلاً گفته شد یک دانش‌آموز بر اثر این ماجرا فلج شده که کذب محض است. یا اینکه گفته شد دستگیری داشته‌ایم، نه این‌طور نیست ولی دستگاه‌های اطلاعاتی ماجرا را دنبال می‌کنند و نتیجه اینکه کسانی که مؤثر بوده و یا اگر وابسته به گروهک‌ها باشند و ما الان اطلاعی نداریم، اطلاع‌رسانی می‌شود.»
«منادی سفیدان» رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس نیز نهم اسفندماه در نشست مشترک با وزیران آموزش‌ وپرورش و بهداشت و نمایندگان وزارت اطلاعات گفته است: «بر اساس نتیجه آزمایش‌های انجام شده مشخص شد گاز N۲ (آمونیاک) در سم منتشرشده در مدارس وجود داشته که بلافاصله در بدن از بین خواهد رفت و به صورت ترکیبی و تلفیقی بوده و به همین دلیل تشخیص آن دشوار است.»

ضعف در روشنگری و تبیین ابعاد حادثه
با وجود ورود نهادهای مختلف به پرونده این حوادث و انجام آزمایشات مختلف خون، گوارش و نمونه‌های محیطی و بررسی در پیشرفته‌ترین مراکز تخصصی و آزمایشگاه‌های کشور از جمله پاستور و رازی؛ موارد غیر عادی از این نمونه‌ها شناسایی نشده و علت آن همچنان معلوم نیست.